10 lucruri pe care orice șofer trebuie sa le știe iarna, pentru a nu avea probleme cu propriul autoturism

0

Articole adăugate recent

De câteva zile în țară a sosit și iarna adevărată, cu temperaturi pe timp de noapte care se apropiesub pragul de inghet. În aceste condiții, deținătorii de automobile, în special cu motoare diesel, trebuie să țină cont de mai multe reguli.

1. Folosiţi COMBUSTIBIL adecvat!

Motorina ieftină şi proastă poate duce probleme extrem de scumpe ulterior. Când temperaturile scad, proprietarii maşinilor Diesel se pot confrunta cu pierderea puterii motorului autovehiculului. De cele mai multe ori, cauza acestei probleme este atribuită filtrelor umede care îngheaţă, dar adevărul este că problema ţine chiar de combustibilul din rezervor.

Toţi combustibilii Diesel conţin parafină, substanţă care, la temperaturi variind între -7 şi -28 de grade Celsius, se cristalizează pe filtrele de combustibil şi blochează alimentarea motorului cu carburant. Ocazional, parafina din motorina poate cristaliza si de la +5 grade Celsius în jos.

1205dp_02+10_ways_your_killing_your_diesel+dirty_oil_filter

2. Nu neglijaţi BATERIA

Bateria este mult mai solicitată iarna, pornirea motorului necesitând un curent de 2-3 ori mai mare decât vara. Pentru motoarele diesel, ţineţi cont de avertizorul de “bujii incandescente” din bord. Nu încercaţi pornirea motorului înainte de stingerea acestui indicator. Dacă este foarte frig, după stingerea indicatorului luaţi contactul şi puneţi-l din nou. După stingerea a doua oară a indicatorului de “bujii incandescente”, acţionaţi demarorul.

Nu trebuie pornite simultan instalaţia audio, degivrarea, aeroterma climatizării pe viteza maximă, luminile, ştergătoarele. Pe frig intens, dacă s-a depăşit -8°C, este bine să aprindeţi farurile pentru câteva minute pentru a “încălzi” bateria, înainte de a acţiona demarorul. Nu ţineţi consumatorii activaţi, cu motorul oprit, decât dacă este strict necesar.

3. Atenţie maximă la BUJII şi CUREAUA DE DISTRIBUŢIE

Dacă aveţi motor diesel, verificaţi starea bujiilor incandescente. Dacă observaţi că la frig motorul nu porneşte egal, ci merge “în 3″ sau chiar “în 2″, înseamnă că una sau două bujii incandescente sunt întrerupte. Dacă este aşa, schimbaţi tot setul, veţi fi scutit de neplăceri.

Constructorul recomandă schimbarea curelei la intervale specificate. Dacă nu ştiţi care sunt acestea, valoarea de 60.000 km este universal acceptată de producătorii de curele de distribuţie.

Costurile acestei schimbări sunt mult mai mici decât costurile pieselor ce trebuie schimbate în cazul ruperii curelei, ceea ce antrenează distrugerea unei bune părţi din motor (în special la motoarele diesel).

4. Verificarea ANTIGELULUI

Întreţinerea normală a maşinii în service include şi verificarea antigelului. Totuşi, e bine să verificaţi nivelul lichidului de răcire din vasul de expansiune, în fiecare zi.

Dacă, într-o situaţie de urgenţă, aţi fost nevoit să completaţi cu apă, e cazul să verificaţi densitatea antigelului din motorul dumneavoastră. Acest lucru se face cu motorul rece. Nu turnaţi niciodată antigel sau apă rece în circuitul de răcire al motorului fierbinte!

Verificaţi periodic temperatura motorului. Dacă observaţi că temperatura este scăzută şi, cu cât mergeţi mai repede, temperatura scade, termostatul este defect şi trebuie să mergeţi la service.

masini-diesel-iarna-105

5. Instalaţia de CLIMATIZARE

Filtrul de polen trebuie să nu fie colmatat (înfundat), deoarece acest lucru duce la reducerea circulaţiei aerului,deci geamurile se dezaburesc mai greu, iar atmosfera interioară se încălzeşte prea încet.

Dacă maşina e prevazută cu rezistenţe de încălzire a parbrizului, verificaţi funcţionarea lor. Folosiţi-le numai când parbrizul este îngheţat şi numai cu motorul mergând.

Nu lăsaţi instalaţia de ventilare sau climatizare să funcţioneze cu motorul oprit. Nu lăsaţi degivrarea lunetei pornită mai mult decât este necesar. Consumul electric al acestor rezistenţe este mare şi descarcă bateria.

6. Cum se foloseşte FRÂNA DE MÂNĂ

Este bine să nu folosiţi frâna de mână când sunt temperaturi scăzute. Puteţi avea surpriza neplacută a îngheţării cablului şi a imposibilităţii eliberării frânei de mână a doua zi dimineaţă, când vreţi să plecaţi de pe loc.

De obicei, este suficient să lăsaţi maşina în treapta întâi sau în a-2-a. Deoarece treapta de mers înapoi are o demultiplicare mare, se poate angaja această treaptă când maşina e lăsată în rampă sau la vale. În general, dacă maşina stă mult imobilizată în frig, e bine să lăsaţi cutia la ”punctul mort”, pentru ca angrenajele să nu se gripeze din cauza gerului.

Când maşina este parcată în pantă, puteţi să vă folosiţi şi de bordură, bracând roţile, astfel încât tendinţa de a pleca la vale este împiedicată de roţile bracate, care se sprijină în bordură. Dacă parcaţi la vale, pe partea dreaptă a drumului, cu faţa spre coborâre, puteţi roti volanul spre dreapta, iar dacă parcaţi în pantă, cu faţa spre urcare, puteţi roti volanul spre stânga. Totuşi, folosirea roţilor bracate e indicată doar dacă maşina va sta puţin timp imobilizată.

masini-diesel-iarna-107

7. Ce ANVELOPE se utilizează iarna

În cazul în care autoturismul dumneavoastră este dotat cu anvelope “All Season”, puteţi să le folosiţi şi iarna, dacă nu sunt prea uzate. Limita legală este de 1,5 mm (dacă măsuraţi cu un şubler adâncimea profilului, în partea cea mai uzată, nu trebuie să fie mai mică de atât).

Sfatul nostru este să folosiţi anvelope de iarnă care dau cele mai bune rezultate. Puteţi schimba anvelopele de vară cu cele de iarnă, pe aceleaşi jante, însă cel mai bine este să aveţi roţi de iarnă cu jantele lor (în general, după două-trei schimbări între cauciucurile de vară şi cele de iarnă apare riscul deteriorării flancurilor pneurilor, deci creşte riscul de pană sau de dezumflare).

Dacă este necesar să vă echipaţi cu lanţuri, este bine să ştiţi că folosirea lor pe drum uscat duce la uzuri mari ale anvelopelor (ba chiar la distrugerea rapidă a acestora), precum şi la uzura accentuată a componentelor suspensiei şi direcţiei. Deci lanţurile se recomandă doar când e zăpadă mare sau gheaţă.

masini-diesel-iarna-109

8. Protejaţi ŞTERGĂTOARELE de parbriz

Ştergatoarele de parbriz sunt primile victime ale iernii. Când acţionaţi maneta de pornire a ştergătoarelor, motorul electric al mecanismului este activat şi stă sub tensiune, până când ştergătoarele realizează mişcarea lor obişnuită.

Dacă această mişcare nu are loc din cauza blocării ştergătoarelor pe parbrizul sau luneta îngheţate, motorul va sta alimentat în permanenţă, neputând însă să se învârtă. Acest lucru duce la posibila distrugere a motorului electric. Mai neplăcut este că nu sunteţi avertizaţi despre ceea ce se întâmplă.

De aceea, înainte de a intra în maşină, verificaţi dacă ştergătoarele sunt îngheţate sau sunt libere să se mişte pe parbriz. Asiguraţi-vă că lamelele sunt dezlipite de geam şi că, în mişcarea lor de rotaţie pe parbriz, nu întâlnesc zone tăioase de gheaţă. O soluţie simplă este de a înveli ştergătoarele în pungi când lăsaţi maşina parcată peste noapte.

9. Broaşte, încuietori, mânere, geamuri electrice

Toate acestea devin o problemă pe frig, mai ales combinat cu umezeala. Dacă folositi cheia pentru a descuia maşina, pulverizaţi spray sau turnaţi soluţie specială împotriva îngheţului broaştelor. Procedaţi astfel seara, când aţi ajuns acasă, când maşina este caldă. Dacă însă observaţi că nu puteţi învârti cheia în broască, nu forţaţi. Încercaţi să încălziţi cheia (în mână sau apropiind-o de o brichetă aprinsă) şi încercaţi din nou deschiderea. Totuşi, cea mai eficientă metodă este folosirea unui spray anti-îngheţ.

Dacă aveţi sistem de închidere centralizată cu telecomandă, verificaţi funcţionarea sistemului asupra tuturor uşilor şi capotelor. Este bine să pulverizaţi spray siliconic asupra chederelor, cu uşile deschise – astfel, evitaţi îngheţarea şi “lipirea” uşilor de chedere, la frig. Ţineţi seama că toate mecanismele închiderii centralizate funcţioneaza mai greu la frig.

Urmăriţi prezenţa gheţii pe geamurile laterale, mai ales dacă geamurile au acţionare electrică. Dacă observaţi că geamul este blocat de gheaţă, nu acţionaţi comanda de deschidere, sau dacă aţi acţionat-o şi observaţi că geamul nu se poate deschide, nu persistaţi, motoraşul se poate arde! Aşteptaţi încălzirea geamului, după ce climatizarea a ajuns la o temperatură de lucru, graţie încălzirii motorului.

Este bine să ajutaţi dezgheţarea geamurilor, folosind o racletă de plastic. Nu folosiţi alte obiecte, veţi zgâria geamul, vopseaua uşii, chederele, etc. Iarna este chiar recomandabilă dezaburirea parbizului folosind climatizarea. Pe de o parte, parbrizul va fi dezaburit mai rapid, iar compresorului instalaţiei de aer condiţionat îi face bine pornirea din când în când, chiar în timpul iernii.

10. SPĂLAREA maşinii şi VERIFICĂRILE de rutină

Vizita la spălătorie trebuie evitată dacă este urmată de o staţionare sau parcare în frig. După spălare, maşina trebuie uscată la curent de aer cald, apa din încuietori poate să îngheţe, uşile/capotele se pot lipi de chedere, etc.

Totuşi, din cauza mizeriei care se adună, în special în partea inferioară şi pe sub maşină, spălatul maşinii iarna nu trebuie evitat. Însă de preferat este să mergeţi la spălătorie imediat după ce temperatura exterioară se mai încălzeşte. În rest, găsiţi-vă timp să curăţaţi cât mai des roţie şi pasajele acestora.

Pe lângă cele de mai sus e bine să mai faceţi următoarele verificări de rutină atât înaintea, cât şi imediat ce aţi ieşit din sezonul rece:

– articulaţii, pivoţi, burdufe planetare, amortizoare, plăcuţe de frână, saboţi de frână, cursa pedalei de ambreiaj şi orice zgomot sau joc pe care îl simţiţi sau îl auziţi, nou apărut;
-ulei motor (pentru frig – semisintetic sau sintetic);
-antigel (la densitate corecta pentru temperatura la care ne aşteptăm);
-starea curelei de distribuţie (dacă motorul este pe curea) şi a kit-ului de distribuţie (role, întinzătoare, etc);

Sursa: independent.md


Vă așteptam și pe PAGINA DE FACEBOOK pentru a comenta împreună articolele noastre.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here