Dacă ai acțiuni primite imediat după Revoluție acum ele valorează o avere. 5 milioane de români sunt în aceasta situație

Imediat după Revolutie toti romanii care au lucrat la stat au primit acțiuni . Cei mai multi le+au vandut imediat.

29

Cinci milioane de români au averi în valoare de 350 de milioane de euro în acţiuni listate la bursa. Cei mai mulți dintre aceştia însă ori au uitat de acţiuni ori nici măcar nu ştiu că le au, declară reprezentanţii Bursei de Valori. Aceste acţiuni nu aduc câștiguri nimănui, iar cei care vor să afle dacă au acțiuni la Bursă pot afla de la Depozitarul Central.

O femeie a declarat reporterilor de la ProTv că are acţiuni de după revoluţie, a primit un an sau doi, iar după aceea nu s-au mai dat. Un alt bărbat spune că are acţiuni în valoare de 3500 de lei, pe care la fel o să le vândă, spunând că are nevoie de bani.

Conform ştirileprotv.ro, aproape 50% din populaţia României are acţiuni, dar cei mai mulţi dintre oameni însă au uitat de ele. Directorul General de la Depozitarul Central, Silvia Buicănescu spune că sunt înregistrate în total 8,7 milioane de conturi. Aceasta sumă se explică privatizării din anii ’90 când fiecare cetăţean român peste 18 ani a primit nişte acţiuni la una dintre firmele din România, oamenii practic nici nu ştiu de existenţa lor, a adăugat Buicănescu.

Silvia Buicanescu, director general Depozitarul Central: „Sunt inregistrate 8,7 milioane conturi, explicatia este simpla, vine de la marea privatizare in masa din anii ’90 cand fiecare cetatean adult al Romaniei a primit actiuni la una dintre companiile din Romania. Practic nu stiu ca detin aceste actiuni.”

Multe persoane nu s-au interesat niciodata de actiunile lor, asa ca o adevarata avere zace fara nici un folos. Află detalii mai multe si AICI

Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori: „Aceste 4-5 milioane de persoane fara cont bancar, fara informatii, probabil 95% din acesti oameni au uitat ca li s-a dat ceva in trecut, estimarea noastra este ca valoarea actiunilor detinute de aceste 4-5 milioane de persoane este de 350 de milioane de euro.”

Cei care vor sa scape de grija actiunilor se pot duce la orice intermediar, adica la un broker.

Alin Brendea, broker: „Acea dovada de detineri de actiuni se poate obtine chiar de la intermediar, adica e de ajuns sa faci o singura vizita intr-un singur loc si poti sa afli toate lucrurile astea si sa si vinzi actiunile daca doresti lucrul acesta.”

Pentru ca foarte multi romani se intreaba unde sa se intereseze pentru a afla ce s-a întâmplat cu actiunile lor, le recomandam sa ia legatura cu firma la care au depus actiunile sau direct la bursa de valori, pentru a vedea ce valoare au acțiunile in acest moment. Totodata trebuie avut in vedere ca aceste actiuni sa fi fost retrase de la bursa de valori. Prin urmare va trebui sa luati legatura direct cu compania, la departamentul actionariat sau cel juridic, pentru a intreba daca actionarul majoritar doreste sa va cumpere actiunile (nu este obligat sa o faca) si daca s-au distribuit dividende in ultimii ani (distributia de dividende nu este obligatorie, chiar daca firma a avut profit). Daca s-au distribuit dividende in ultimii trei ani, atunci veti ava posibilitatea sa le incasati.

De asemenea mai pot consulta si site-ul https://www.depozitarulcentral.ro/home/index.aspx

Sursa: stirileprotv.ro


Vă așteptam și pe PAGINA DE FACEBOOK pentru a comenta împreună articolele noastre.


RECOMANDARE
Pană totală de curent electric în România in această iarnă? Explicațiile unui expert în energie

29 COMENTARII

 1. Actiuni Oltchim Rm Valcea. Nu apar in lista depozitului central. Mai au valoare dupa insolventa?Daca se finalizeaza privatizarea pe bucati? Multumesc.

 2. Avem actiunile la S.C.Navol Oltenita Cum pot face sa iau legatura cu acestia? Am gasit o adresa de email dar nu a fost corecta. Va multumesc.

 3. daca societatea ,este retrasa, de ASF CE SE MAI POATE RECUPERA? retrasa in data de 25 05 2015 de ASF , director Misu Negritoiu.doresc un raspuns , va multumesc.

 4. eu,sotul si mama mea avem actiunile la ARCTIC GAESTI.ESTE POSIBIL SA AVEM SI NOI BANI DE LUAT DAR CUM PUTEM AFLA CA NU STIM DE UNDE SA INCEPEM,VA ROG AJUTATI-NE!

  • Aceeași situație o am și eu,am depus tot pentru Arctic Gaesti;dacă găsim mai multe informatii cu o solutie de rezolvare ,ținem legatura;
   0722243426

 5. si eu am actinuni la peco si in agricultura sunt de vinzare .cine stie ce valoare au si unde pot fi vindute .o adresa ori un nr de tel la care sa raspunda cineva in jud .Arad.

 6. Abureli. Mama a platit milioane din cauza ca avea venit de 4 lei pe an de la dividentele alea… bani care nici macar nu i-au intrat vreodata in casa.

 7. Am Certificat de Actinar la TURISM FELIX
  am primit dividende doi ani, am fost la adunarea generala intr-un an,am inteles ca nu mai au fonduri pt.dividende. Am certificatul de actinar. as vrea sa stiu daca se cumpara actiunile de catre actinarul majoritar. Multumesc pentru infrmare.

 8. http://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/vreti-sa-aflati-daca-detineti-sau-nu-actiuni-depozitarul-central-s-a-mutat-la-bursa-8504965

  Cinci milioane de români au averi în valoare de 350 de milioane de euro în acţiuni listate la bursa. Cei mai mulți dintre aceştia însă ori au uitat de acţiuni ori nici măcar nu ştiu că le au, declară reprezentanţii Bursei de Valori. Aceste acţiuni nu aduc câștiguri nimănui, iar cei care vor să afle dacă au acțiuni la Bursă pot afla de la Depozitarul Central.

  deci scrie clar de unde…

 9. si unde in articolul asta scrie ‘CUM’? cum si de unde afli? si eu am actiuni, n-am uitat de ele! dar nici societatea respectiva n-a mai trimis vreo scrisoare, cum facea in primii ani! si inca exista acea societate!

 10. Comment:unde ma pot interesa de aceste actiuni tinand cont ca eu personal nu le-am ridicat deoarece in acea perioada dupa anii 90 mi se spunea ca nu ma gasesc pe listele de ridicare a actiunilor. nici pana in ziua de astazi nu am beneficiat de aceste actiuni. astept un raspuns pe email daca cinevama poate ajuta. multumesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here