Un român bătut de extremiști unguri la la Cimitirul Internațional din Valea Uzului. Totul a fost înregistrat live

2

Articole adăugate recent

Un român bătut de extremiști unguri la la Cimitirul Internațional din Valea Uzului. Totul a fost înregistrat live (Citește mai jos detaliile si vezi si clipurile video înregistrate la fața locului).

Un autointitulat ”grup de inițiativă maghiar” a luat decizia de a acoperi, cu saci de gunoi, crucile eroilor români din Cimitirul Internațional din Valea Uzului, pe care le-au considerat ”amplasate ilegal”. Locul este subiect de dispută între UDMR și autoritățile locale, fiind situat la ”granița” dintre județele Bacău și Harghita. Primăria Dărmănești a hotărât ca lângă ostașii maghiari să odihnească și cei români.

Crucile a zeci de eroi români, amplasate de primăria orașului Dărmănești în Cimitirul Internațional al Eroilor Valea Uzului, au fost profanate de către un ”grup de inițiativă maghiar”, după cum se arată pe site-ul Erdely.ma. Pentru că sunt considerate a fi ”amplasate ilegal”, monumentele au fost acoperite cu…saci de gunoi, de culoare neagră, legați cu scotch, scrie a1.ro.

Locul este subiect de dispută, de ani buni, între UDMR și autoritățile locale, fiind situat la granița județelor Bacău și Harghita. Primăria Dărmănești a amenajat o parte a cimitirului pentru a amplasa și cruci ale unor eroi români, lângă cele ale maghiarilor sau ale ostașilor ruși ori italieni. Conform presei de la Budapesta, pe 12 mai a avut loc o slujbă ecumenică, maghiarii prezenți aici solicitând anchetarea tuturor ilegalităţilor săvârşite în timpul activităţii profanatoare şi pedepsirea celor vinovaţi, restaurarea fără întârziere a stării iniţiale a cimitirului, rezolvarea imediată a disputei privind linia de demarcaţie dintre localităţi şi judeţe, stoparea imediată a proceselor de pângărire a maghiarilor şi de falsificare a istoriei, scuze publice adresate aparţinătorilor soldaţilor care se odihnesc în cimitirul profanat şi naţiunilor ofensate”. La final acțiunii, s-au intonat imnurile maghiare și cel secuiesc.

În Cimitirul Internațional al Eroilor din localitate sunt înhumați 1143 de soldați aparținând de șapte naționalități diferite, decedați pe frontul ambelor Războaie Mondiale și care au provenit din patru armate (austro-ungară, germană, română și rusă), motiv pentru care locația a căpătat această denumire. Astfel, pe lângă majoritatea formată din soldați maghiari și germani, au fost înmormântați aici ostași români, precum și soldați ruși, sârbi, austrieci și italieni.

O proporție semnificativă (984) este formată din suflete neidentificate. Inițial, a reprezentat cimitirul civil al localității, profilul său schimbându-se în timpul Primul Război Mondial, mai exact în anul 1917, când Armata Ungară a îngropat aici 350 de soldați din regimentele 9 și 10 Honvezi.

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat vineri, după incidentul din Valea Uzului, că instituţiile statului trebuie să stabilească graniţa dintre Bacău şi Harghita.

„Instituțiile statului trebuie să aşeze la masă în zilele următoare pentru a stabili în primul rând grăniţuirea, pentru că acolo este o dispută între două localităţi, una din Harghita şi una din Bacău, Dărmăneşti şi Sânmartin, dacă nu greşesc, care-şi dispută un teren. Unii spun că pe un cimitir existent au venit şi au pus peste nişte morminte existente nişte cruci şi spun că e profanare de morminte, alţii spun că nu, că e terenul lor. Problemele astea nu se rezolvă aşa. Astea sunt chestiuni cu o simbolistică foarte mare şi aici trebuie foarte multă cumpătare, înţelepciune şi toată lumea aşezată la masă să vadă care este de fapt hotarul”, a declarat Liviu Dragnea, potrivit antena3.ro

Potrivit b1.ro, candidatul independent George Simion a fost agresat, vineri, când s-a dus la cimitirul Valea Uzului din Dărmăneşti, judeţul Bacău, unde un grup de maghiari a profanat mormintele eroilor români şi au pus saci negri de gunoi pentru cruci şi peste un monument.

Acesta a intrat în dialog cu un grup de etnici maghiari şi i-a întrebat de ce au recurs la un asemenea gest, moment în care a fost atacat din spate de o altă persoană care l-a lovit.

”Polițiștii s-au sesizat din oficiu cu privire la imaginile video apărute pe o rețea de socializare și efectuează cercetări în acest caz. În acest moment există o anchetă în desfăsurare,  efectuată de polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Bacău. Polițiștii audiază victimele și analizează imaginile video, pentru identificarea persoanelor bănuite în cauză”, a transmis IPJ Bacău, într-un comunicat.

Anterior, Simion solicita sancționarea imediată a așa-zișilor ”activiști anonimi” maghiari care au învelit în saci de gunoi crucile a zeci de eroi români amplasate de Primăria Dărmănești în Cimitirul Internațional al Eroilor Valea Uzului.

„Este revoltător ce se întâmplă la granița dintre județele Bacău și Harghita, pe teritoriu românesc. Profanarea mormintelor eroilor români este o profanare a memoriei colective și a istoriei naționale! Cer pedepsirea de urgență a celor responsabili de acțiunile antiromânești, realizate la comandă pentru scoruri electorale”, a declarat George Simion.

Profanarea crucilor a avut loc în contextul în care vineri urma să fie inaugurat în cimitir memo-rialul dedicat soldaților români căzuți la datorie în timpul celor două războaie mondiale. (Detalii AICI)


Vă așteptam și pe PAGINA DE FACEBOOK pentru a comenta împreună articolele noastre.


RECOMANDARE
De câte ori pe an au voie sa facă dragoste creștinii adevărați

2 COMENTARII

  1. Asta a înțeles ,,luminatul” Dragnea, că este o dispută pe un teren între două localităţi? Bravo ție, ,,patriotule”, se vede clar cât de mult îți iubești țara!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here