Comuna Racşa din Ţara Oaşului, județul Satu Mare, este aproape pustie. Aproximativ 65% din locuitori sunt plecați la muncă în străinătate, majoritatea în Anglia. Ion Izvoranu, unul dintre cei care s-au întors totuși acasă, regretă amarnic acest pas.

Ion Izvoranu şi soţia sa Ana sunt doi locuitori din comuna Racşa, judeţul Satu Mare, faimoasă pentru numărul mare de localnici plecaţi la muncă în Anglia. Familia Izvoranu însă a decis să revină în România în urmă cu trei ani. În Anglia, Izvoranu a deţinut o firmă de decoraţiuni exterioare cu care a realizat lucrări în diverse complexe de locuinţe din Anglia, iar soţia, Ana, a lucrat în confecţii, conducând o echipă de femei. 14 ani au stat în Anglia cei doi soţi, iar de-a lungul timpului şi-au adus acolo şi copiii, şi nepoţii.

Totuşi, un gând nu le dădea pace: să se întoarcă în ţară, cu banii agonisiţi, şi să îşi facă o fermă. Zis şi făcut: au revenit în România, au construit câte o casă pentru ei şi pentru copiii lor, după care s-au gândit să investească în agricultură. Şi-au ridicat o fermă pe drumul ce leagă Racşa de comuna Vama, dar nu sunt mulţumiţi de felul în care au decurs lucrurile.

„Eu am lăsat în Anglia o firmă de construcţii cu 10 angajaţi şi am investit peste 100.000 de lire în ferma din România, dar nu pot să fac nimic. Nu am bani. Îmi intră în cont 1.000 de lire pe lună din Anglia şi nu îmi ajung. Dacă nu era firma, ce era aici? Copiii lucrează în Anglia, se ocupă de firmă, şi nu reuşim să ţinem aici investiţia asta. Atâta am fost de prost. Am zis către copii să facem ceva de viitor aici, pentru nepoţi. Copiii mei amândoi sunt de la 16 ani acolo. Eu am avut 14 ani de Londra când am venit acasă şi am avut 50.000 de lire în cont. Am băgat aici non stop şi tot înghite bani şi profit nimic, nu am de unde face 100 de lei“, explică Ion Izvoranu situaţia actuală a fermei din Satu Mare.

Este vorba despre o fermă de vaci de carne, Angus. În prezent, are 50 de exemplare, dar se loveşte de nenumărate probleme, de la faptul că nu găseşte oameni pentru a munci alături de el, până la faptul că preţul de vânzare al animalelor este extrem de scăzut şi nu reuşeşte să obţină un profit.

Bărbatul era obişnuit cu o altfel de viaţă în Marea Britanie, cu dimineţi în care se suia în maşină pentru a se duce la lucru, cu seri liniştite în care se uita la televizor, iar acum zilele lui arată cu totul altfel. „Dacă ar veni cineva să îmi dea jumătate din banii pe care i-am investit, mâine las şi plec. Jumătate banii, cu tot cu vaci, să se ducă cu tot cu ele. Dacă nu, am zis că le pun într-un tir şi le las în oraş. Nu sunt 10 oameni aşa de 40 de ani ca mine în tot satul. Cu cine să lucrezi atunci? Toţi au plecat şi bine fac că s-au dus, la ce să rămână aici? Toţi cei care vor să se întoarcă ar trebui să afle ce am păţit eu şi să se învețe minte să stea acolo“, mai spune Izvoranu.

Citește mai multe pe Adevarul.roVă așteptam și pe PAGINA DE FACEBOOK pentru a comenta împreună articolele noastre.


RECOMANDARE
Doamne ferește! Cum a putut acest moș nenorocit să tranșeze și apoi sa ardă trupul unei ființe nevinovate?
loading...

NU RATA

1 COMENTARIU

  1. Bine, mai desteptule, pleaca!… Romania, pamant binecUvantat dar, din pacate, populat cu multi oameni nerecunoscatori… ca sa nu zic idioti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here