Adevărul despre sarea de mare despre care nimeni nu vorbește. Cât de sănătos este acest aliment folosit din ce în ce mai mult în alimentația noastră?

1

Foarte multe persoane au înlocuit, în ultima vreme, sarea obişnuită cu sarea de mare. Sarea reprezintă o sursă importantă de vitamine, ajută la prevenirea osteoporozei, la curăţarea organismului, la normalizarea bătăilor inimii, alcalinizează corpul, reduce conținutul de zahăr din sânge, oferă beneficii cosmetice și poate calma chiar dureri musculare.

Sarea de mare pare o opțiune sănătoasă, în timp ce sarea de masă obişnuită este de multe ori extrasă din mină și prelucrată cu substanțe chimice. De fapt, sarea de mare prezintă şi ea nişte pericole despre care nimeni nu aminteşte:  microplasticul, informează site-ul Healthy Holistic Living.

Conform mai multor cercetători, o mare parte din sarea de mare este poluată de particule fine de plastic atâta vreme cât mările şi oceanele lumii s-au transformat, în ultimii ani, în cimitire pentru deşeuri din plastic. Majoritatea contaminanților provin din obiecte mai mari din plastic, cum ar fi pet-urile sau din produse cosmetice care folosesc microgranule de plastic ca exfolianţi.

Microparticulele din plastic reprezintă o amenințare pentru organism datorită dimensiunii lor mici și a capacităţii de a absorbi poluanți organici persistenți”, informează Shanghai East China Normal University. Potrivit unui raport al Scientific American, în cazul în care o persoană din China consumă sare de mare în doza maximă de sare recomandată de Organizația Mondială a Sănătății, acea persoană ar ingera încă aproximativ 1 000 de microparticule de plastic anual.

Sigur, dacă este dată ca exemplu o persoană din China, asta nu exclude faptul că în alte părţi ale globului situaţia este mai bună, deoarece mai toate apele din care se extrage sarea de mare sunt contaminate cu deşeuri din plastic.

„Atunci când cercetătorii au analizat cincisprezece mărci de sare care există în  supermarketuri, au găsit printre boabele de sare, microparticule de tereftalat de polietilenă (utilizat la fabricarea pet-urilor) celofan precum și o mare varietate de alte materiale plastice”, se precizează într-un raport al  Scientific American. Există şi alte modalităţi de contaminare a sării, de exemplu în timpul procesării, uscării şi ambalării acesteia.

Microplasticul cauzează cancer şi afectează sistemul digestiv şi cel endocrin. Pe termen scurt nu putem decât să reducem cantitatea de sare utilizată zilnic, dar pe termen lung putem contribui la diminuarea nivelului de deşeuri din plastic: putem achiziţiona produse care nu sunt făcute din sau ambalate în plastic; putem folosi pungi reutilizabile pentru cumpărături, propria cană atunci când bem o cafea sau un ceai etc. Acestea sunt doar câteva variante, dar, cu siguranţă, se pot adăuga multe altele.


Vă așteptam și pe PAGINA DE FACEBOOK pentru a comenta împreună articolele noastre.


RECOMANDARE
Pană totală de curent electric în România in această iarnă? Explicațiile unui expert în energie

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here