10 medicamente care afectează grav rinichii

0

Medicamente care produc leziuni renale sunt numeroase. Iată un top zece al celor mai periculoase tipuri de medicamente!

Ciprofloxacina, meticilina, vancomicina, sulfamidele.

Analgezice, inclusiv acetaminophen si antiinflamatoare nesteroidiene (aspirina,ibuprofen, naproxen, si altele).

Inhibitori de COX 2 (ciclooxigenaza 2), inclusiv celecoxib (nume de brand Celebrex). Doua medicamente din aceasta clasa au fost retrase de pe piata din cauza toxicitatii cardiovasculare: rofecoxib (nume de brand Vioxx) si valdecoxib (nume de brand Bextra).

Medicamentele împotriva arsurilor la stomac ( pirozis ) din clasa inhibitorilor pompei de protoni, inclusiv omeprazol ( nume de brand Prilosec ), lansoprazol ( nume de brand Prevacid ), pantoprazol ( nume de brand Protonix ), rabeprazol ( nume de marcaRrabecid, Aciphex ), esomeprazol ( nume de marca Nexium, Esotrex ).

Medicamente antivirale, inclusiv aciclovir (nume de brand Zovirax), utilizate pentru tratarea infectiilor cu herpes, indinavir

si tenofovir, ambele utilizate in tratamentul pentru HIV.

Medicamente impotriva hipertensiunii arteriale, inclusiv captopril (nume de brand Capoten).

Medicamente pentru tratarea artritei reumatoide, inclusiv infliximab (nume de brand Remicade), clorochina si hidroxiclorochina, utilizate in tratarea malariei si lupusului eritematos sistemic, precum si a artritei reumatoide.

Anticonvulsive, inclusiv fenitoina (nume de brand Dilatin) si trimetadiona ( nume de brand Tridione ), folosite pentru tratarea convulsiilor si a altor boli.

Medicamentele pentru chimioterapie inclusiv interferoni, pamidronat, cisplatina, carboplatina, ciclosporina, tacrolimus, chinina, mitomicina C, bevacizumab, precum si medicamente utilizate pentru hipertiroidie.

Sursa:planetapamant.com


Vă așteptam și pe PAGINA DE FACEBOOK pentru a comenta împreună articolele noastre.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here