Mesajul Oanei Pellea de 7 aprilie, ziua de naștere a marelui Nea Mărin. „Aprindeți o lumânare sau un gând bun pentru sufletul lui cald”. Amza Pellea

0

Amza Pellea, unul dintre cei mai mari actori români ai tuturor timpurilor, s-a născut pe data de 7 aprilie 1931, în oraşul Băileşti, din judeţul Dolj. Astăzi ar fi împlinit 87 de ani, dacă nu ar fi fost răpus de o boală necruțătoare, pe data de 12 decembrie 1983.

A fost considerat unul dintre cei mai mari actori români şi a jucat în peste 50 de filme şi zeci de piese de teatru. A interpretat roluri variabile, de la Decebal la Mihai Viteazul, însă personajul care l-a consacrat a fost „Nea Mărin“. S-a născut pe 7 aprilie 1931 în Băileşti, Dolj, într-o familie cu cinci copii, iar tatăl său s-a numit tot Amza Pellea şi a fost directorul cooperativei „Munca Noastră“.

Amza Pellea era considerat de absolut toată lumea un actor fără cusur, iar stilul său actoricesc era versatil. În aprilie 2011, cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la naştere, Amza Pellea a primit o stea, in memoriam, pe Walk of Fame.

Iata mesajul fiicei sale, Oana Pelea, cu ocazia aniversarii tatălui ei.

„Intr un 7 aprilie s a nascut tata. Tata… Amza… Ipu… Mihai… Manolache… Marin… Decebal… Costache… Prea multe nume… Nici nu poți să le ții minte… Vreo 60 pe peliculă… Vreo 80 pe scenă…

– Unde ești? il intreb
Imi răspunde dintr-un buchet de busuioc sau dintr o boare, sau dintr un rasarit, sau….
– Aici, fata mea!
E aici. Cu mine, lângă mine, în mine. Îmi curge în sânge o legendă. Ce am făcut a merita așa ceva? Nimic! O fi o întâmplare întâmplătoare. A plecat din această lume foarte mirat că îl iubea lumea. Se uita după perdea la cozile din fața casei. Cozi de necunoscuți, care așteptau să intre să-i spună: Sănătate! Era mirat și ne-a întrebat cu voce tare: ‘De ce m-or iubi oamenii ăștia? N-am făcut nimic pentru ei’.

Așa era Amza. Un munte de frumos și de modestie. Un ocean de bun-simt Aprindeți o lumanare sau un gand bun pentru sufletul lui cald ca o pâine scoasa din ţest.

Va multumesc frumos. ”

Amza Pellea a avut o carieră fulminantă în film şi în teatru şi a fost creatorul şi interpretul îndrăgitului personaj „Nea Mărin“. Celebra peliculă deţine şi astăzi titlul de cel mai urmărit film din istoria cinematografiei româneşti.  Amza Pellea a apărut „pe scenă“ chiar din clasa I, la şcoala primară din Băileşti (judeţul Dolj). A interpreta rolul lupului din „Scufiţa Roşie“. Chiar el şi-a ales acest rol, pentru că era timid şi putea să apar mascat. Marele actor a jucat în peste 50 de filme, dintre care: Setea (1961); Tudor (1963); Neamul Şoimăreştilor, Haiducii, Răscoala (1966), Dacii (1967), Columna (1968), Mihai Viteazul,  Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte (1971), Puterea şi adevărul, Ciprian Porumbescu, Ultimul cartuş (1973), Nemuritorii, Ulzana, căpetenia apaşilor, Tată de duminică, Osînda (premiul de interpretare masculină, cel mai bun actor,  Lumina pe coline, Trei zile şi trei nopţi (1976), Împuşcături sub clar de lună (1977), Nea Mărin miliardar, Mihail, cîine de circ (1979), Duios Anastasia trecea, Casa dintre cîmpuri (1980), Ana şi „hoţul” (1981),  Imposibila iubire (1983).

Citeste mai mult: Adevarul.,ro


Vă așteptam și pe PAGINA DE FACEBOOK pentru a comenta împreună articolele noastre.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here