Articole adăugate recent

România deține și astăzi un submarin. Unul care i-ar putea fi extrem de util la vremuri de restriște. Dar este ținut pe butuci. Am avut o agricultură, am pus-o pe butuci. Am avut o industrie și am procedat aidoma. Nici măcar singurul submarin al țării, pentru construcția căruia s-au plătit zeci de milioane de dolari URSS-ului, n-a avut o soartă mai bună.

Submarinul cumpărat de la sovietici în urmă cu 30 de ani a fost botezat Delfinul, după numele vechiului submarin care a fost folosit în ultima conflagrație mondială. Din acești 30 de ani, a funcționat doar 10. Apoi i s-au isprăvit bateriile. Așa, pur și simplu, ca la jucării. Și de-atunci nu ne-am învrednicit să i le schimbăm.

Potrivit cunoastelumea.ro, submarinul Delfinul, din clasa Kilo, a intrat în dotarea marinei militare cu 3 ani înainte de căderea comunismului și nu este deloc o jucărie. Nici măcar acum, în secolul XXI, nu se poate spune că este o armă învechită, depășită tehnologic. La vremea sa era printre cele mai performante din lume. Ar putea fi o navă de temut, dacă s-ar găsi bani pentru repunerea sa în funcțiune. Numai că apărarea națională a fost lăsată mereu mai la urmă (sau chiar de izbeliște), în ideea că nu ne va mai ataca nimeni niciodată.

Delfinul este un submarin deosebit de silențios, datorită învelișului special de cauciuc ce îl acoperă și are capacitatea de a combate submarinele nucleare. Nava se remarcă prin autonomia sporită și chiar și acum, la peste trei decenii de la construire, reprezintă o navă care i-ar pune serioase probleme unui eventual inamic ce ne-ar ataca de pe Marea Neagră. Se poate apropia de navele inamicului fără a fi detectat decât în ultimul moment, când deja a declanșat atacul nimicitor.

Delfinul este dotat cu lansatoare pentru diferitele tipuri de torpile și se poate apăra cu rachete antiaeriene. Se spune că la un exercițiu militar efectuat pe vremuri, Delfinul nu a putut fi detectat de către avioanele și navele militare ale SUA. Astăzi, nu se știe dacă Delfinului îi va mai fi dat, vreodată, să străbată adâncurile și să părăsească portul pe cont propriu. După cum nu se știe dacă autoritățile vor găsi cândva banii necesari pentru baterii noi. Să fie o problemă atât de mare aceste baterii? Oare câte țări mai sunt în această situație, de a ține un submarin ancorat în port vreme de două decenii, din cauza lipsei acumulatorilor?

Submarinul Delfinul este cea mai complexă armă din dotarea Armatei Române, achiziționată în anii ′80, din fonduri strânse cu mari sacrificii din partea populației. Oare chiar nu se puteau reduce alte cheltuieli publice pentru ca Delfinul să poată fi repus în funcțiune?

Citește mai multe pe cunoastelumea.ro


Vă așteptam și pe PAGINA DE FACEBOOK pentru a comenta împreună articolele noastre.


RECOMANDARE
Mămăligă cu lapte, ajută și ficatul, scade și colesterolul. Da, e Mâncarea Săracului, dar ajută enorm organismul uman
loading...

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here