O copilă de numai 15 ani, fiica unui preot din județul Bacău s-a pregătit pentru momentul final cu o demnitate şi o înțelepciune pe care mulți oameni maturi nu o au. Fata a murit duminică, după o suferință cruntă de doi ani, în timpul slujbei sfântului Maslu.

Familia preotului Florin Stamate, de la Parohia Şesuri, comuna Măgireşti (Bacău) a avut joi, 3 octombrie, o zi sfâşietoare, după ce şi-a condus fiica, pe Teodora, pe ultimul drum. Copila, care s-a stins din viaţă duminică, la vârsta de 15 ani, a fost înmormântată departe de locul natal, în cimitirul mănăstirii Paltin, de la Petru Vodă (judeţul Neamţ), ctitorie a părintelui Iustin Pârvu, un lăcaş de maici unde adolescenta obişnuia să-şi petreacă vacanţele în ultimii ani.

Teodora şi părinţii ei, Ecaterina şi Florin Stamate FOTO: Facebook

Rudele şi prietenii care i-au fost alături şi au participat la slujba înmormântării, au fost impresionaţi de tragica poveste a Teodorei, cea mai mare din cei cinci copii (doi băieţi şi trei fete) ai familiei preotului Stamate.

În ultimii doi ani, Teodora s-a luptat cu o boală groaznică, o formă rară de cancer osos (Sarcom Ewing), dar în ultimele zile de viaţă a avut puterea de a-şi consola părinţii şi pe fraţii ei şi, în plus, le-a dat şi câteva sfaturi. Preotul Stamate a făcut cunoscută  cumplita veste a morţii fetei sale duminică, 29 septembrie, chiar în ziua în care sora mai mică a Teodorei, Ilinca, împlinea două luni. În postarea sa, tatăl fetei a dezvăluit şi ultimele dorinţe exprimate pe patul de moarte de Teodora, una din ele fiind aceea de a fi înmormântată îmbrăcată în straie populare, aşa cum îi plăcea să le poarte cu diferite ocazii.

Teodora Stamate, alături de una dintre surioarele sale FOTO: Facebook/ Florin Stamate

Ultimele dorinţe „A plecat după ce ne-a pregătit pe fiecare dintre noi pentru acest moment. Cu doar câteva zile în urmă a împărţit toate lucrurile ei fiecărui frăţior în parte, apoi ne-a spus că dorinţa ei este să fie înmormântată în cimitirul mănăstirii de maici Paltin – Petru Vodă – Neamţ, acolo unde de câţiva ani mergea în vacanţă şi petrecea clipe înălţătoare alături de maici. Ne-a rugat să o îmbrăcăm în costum popular românesc. A dat fiecărui frăţior câte un sfat; ne-a întărit pe noi părinţii mulţumindu-ne pentru tot ce am făcut pentru ea şi cerându-şi iertare de la toţi“, a anunţat părintele îndurerat, într-o postare pe Facebook.

Florin Stamate a mai dezvăluit că Teodora a vrut să plece din această lume împăcată cu toată lumea, apreciind efortul celor care i-au fost alături în lupta inegală cu maladia ce o măcina. Din 2017, de când a primit cumplitul diagnostic, pentru Teodora au fost organizate campanii de strângere de fonduri la care au contribuit oameni simpli, agenţi economici, iar Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului a acordat familiei fetei un sprijin financiar de 50.000 lei.

„M-a întrebat cum va putea să mulţumească vreodată tuturor celor care au ajutat-o şi s-au rugat pentru ea…I-am zis că, făcând şi ea acelaşi lucru pentru toţi…Şi aşa… împăcată cu toţi, cu sine şi cu Dumnezeu în timpul slujbei sfântului Maslu după prima Evanghelie s-a stins în tăcere dăruindu-ne o ultimă lacrimă ce-i curgea din ochişor“, a mai scris tatăl adolescentei.

Citeste mai mult: adev.ro/pysws5Vă așteptam și pe PAGINA DE FACEBOOK pentru a comenta împreună articolele noastre.


RECOMANDARE
Doamne ferește! Priviți cum este dat afară din biserică un preot ortodox, după ce superiorii lui au văzut un clip video revoltător
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here