Au reconstruit limba vorbită de om acum 8.000 de ani. Ce cuvinte… „românești” descoperim?

0

Specialiști de la universitățile Cambridge și Oxford au realizat un program care poate să reconstituie o parte din limba vorbită de omul de acum 8.000 de ani.

Surprinzător, unele dintre aceste cuvinte sună cât se poate de românește. Și atunci apare întrebarea: au ele în limba noastră o vechime de 8.000 de ani sau, așa cum spune varianta oficială, sunt împrumuturi de la alte popoare.

Cercetătorii de la Cambridge și Oxford dau peste cap multe teze oficiale ale lingvisticii, evidențiind că multe cuvinte pe care diversele popoare ale Europei le folosesc astăzi vin dintr-o limbă veche, cea a omului preistoric din care s-au dezvoltat în timp nu mai puțin de 440 de limbi.

Deci, multe dintre vorbele noastre sunt autohtone, născute dintr-o limbă primară a Europei, și nicidecum împrumuturi. De altfel, cuvintele cât se poate de românești pe care le descoperim în această reconstituire a specialiștilor britanici spun multe despre adevărata lor origine.

Să nu uităm că spațiul României de astăzi se găsește în ceea ce mulți cercetători străini numesc Vatra Vechii Europe.

Prin urmare, este logic ca în limba română să găsim multe cuvinte cu origini străvechi. Acest lucru îl spune și lingvista spaniolă Carme Huertas în cartea NU VENIM DIN LATINĂ, publicată și în limba română la Editura Geto-Dacii.

Fără îndoială, nu ne așteptăm ca Institutul de Lingvistică al Academiei Române să ia în serios un astfel de studiu.

Pentru a avea o imagine asupra studiului specialiștilor britanici, ascultați o reconstruire a cuvintelor pentru numerele de la unu la zece.

Urmăriți link-ul de aici: Daylimail.co.uk

Sursa:cunoastelumea.ro


Vă așteptam și pe PAGINA DE FACEBOOK pentru a comenta împreună articolele noastre.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here