Casa din România din lut si paie care a uimit mii de vizitatori din țară și de peste hotare

Arhitecții români au construit o casă ecologică care a atras numeroși vizitatori din țară și străinătate.

0

În staţiunea turistică Sângeorz-Băi se află o casă construită recent. Ea este recomandată de un  site care promovează vacanţe neconvenţionale în 190 de ţări din lume. Căsuţa din cob amintește de poveştile cu spiriduşi. Aici au venit oaspeţi străini, fascinaţi inslusiv de peisaj.

Această căsuţă ecologică din cob a intrat din anul 2015 în circuitul turistic internaţional. O familie de olandezi s-a arătat încântată de  construcția ciudată.

Johan Stenz turist din OlandaCasa este uimitoare! Chiar mai frumoasă decât se vede în fotografii. Am stat trei nopţi în acest loc. Am putut să cumpărăm lapte, ouă şi brânză proaspete de la vecini. A doua zi, Marcel, un prieten de-al lui Paul care ştie multe despre zonă şi este şi istoric, ne-a explicat mai multe despre locurile pe care le-am vizitat.in interior

Casa a fost proiectată de  Paul Axinte, un inginer care trăiește în Belgia de peste 10 ani. Acesta este designer tehnic la aeroportul din Bruxelles, în timp ce soţia sa Ann lucrează la un ONG care sprijină imigranţii din zonele sărace ale capitalei Bruxelles.

Cei doi îşi doreau să construiască o casă de vacanţă în România. Iniţial au vrut să facă una din lemn, dar au renunţat când au descoperit casele din cob, cu acoperiş din iarbă. Paul a participat chiar şi la un workshop în Belgia pentru a învăţa noţiunile elementare.

S-au documentat, iar în anul 2012 a început construcţia „popasului verde”, cum o numeşte Paul. Principalul material de construcție este cobul (un amestec de lut, paie, nisip şi apă), la care se adaugă şi o tencuială specială numită Tadelakt, (utilizată în Maroc) folosită la hammam-uri (n.r. – saună umedă) cu care a fost tratată baia pentru a rezista la apă. Acoperișul este vegetal, acoperit cu plante.

sursa: expunere.com, oradetimis.oradestiri.ro


Vă așteptam și pe PAGINA DE FACEBOOK pentru a comenta împreună articolele noastre.


RECOMANDARE
Pană totală de curent electric în România in această iarnă? Explicațiile unui expert în energie

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here