Cât plătesc străinii pentru un hectar de teren agricol din România?

0

Atraşi tot mai mult de terenurile agricole din România pentru că obţin randamente superioare celor din alte ţări europene, investitorii străini sunt dispuşi să plătească până la 7.000 de euro pentru un hectar de teren agricol în Câmpia de Vest a ţării noastre, precizează o companie specializată în tranzacţionarea de teren agricol în vestul ţării, Hitch&Mosher, citată de publicaţia Capital.

Această companie  a tranzacţionat, în ultimii cinci ani, peste 15.000 de hectare de teren agricol în Câmpia de Vest.

Marius Schiopota, managing partener al Hitch&Mosher, a declarat:

În 2015, piaţa terenurilor agricole şi-a menţinut dinamismul şi atractivitatea în faţa investitorilor, care găsesc aici randamente mai bune decât în alte ţări europene. Având în vedere interesul crescut al clienţilor investitori, estimăm că anul 2016 va fi unul la fel de dinamic pe această piaţă, unde în prezent preţurile medii de tranzacţionare sunt cuprinse între 2.000 euro/ha şi 7.000 euro/ha (în zona de vest a ţării).

Schiopota a explicat şi faptul că preţurile de vânzare variază în funcţie de gradul de comasare al terenurilor, de situaţia cadastrală a acestora, de existenţa logisticii necesare pentru o agricultură performantă şi, nu în ultimul rând, de calitatea naturală a terenului.

Investitorii sunt, în general, interesaţi de achiziţionarea unor suprafeţe mari de teren, din perspectiva randamentului investiţional pe care îl obţin. Cea mai mare suprafaţă tranzacţionată de Hitch&Mosher în ultimii ani a fost de 2.000 de hectare.

Brokerul imobiliar a gestionat operaţiuni de tranzacţionare a unor terenuri agricole cu suprafeţe cuprinse între 300 de hectare şi 2.000 de hectare, în general, aflate în exploatarea directă a proprietarului vânzator şi/sau arendate unor terţi, cu prisosinţă fermieri locali. Aproximativ 30% din aceste terenuri nu au avut situaţia cadastrală şi intabularea realizate.

România este o mină de aur pentru străini, mai ales că terenurile sunt mult mai ieftine decât în afară. De exemplu, în Danemarca, Olanda sau Germania un hectar de teren arabil poate ajunge şi la 50.000 de euro. Ministerul Agriculturii lucrează acum la o nouă lege care va face mai dificilă vânzarea terenurilor către străini, precizează România TV.

Sursa: Capital


Vă așteptam și pe PAGINA DE FACEBOOK pentru a comenta împreună articolele noastre.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here