Cel mai înalt munte al Terrei nu se află pe continentul Asiatic, ci în ocean

0

Articole adăugate recent

Pe Glob cel mai înalt munte are caracteristici aparte. Înălțimea lui o depășește pe cea a Everestului  și atrage numeroși turiști. A putea genera o erupție de mari proporții.

In partea centrală a Oceanului Pacific se înalță un vulcan stins ce constituie cel mai înalt vârf din arhipelagul Hawaii. Este Mauna Kea (Muntele Alb), cel mai înalt munte măsurat de la baza sa submarină.(10 203m dar de la nivelul mării are 4205m).Vârful Everest din Munții Himalaya are 8872m, însă măsurați de la nivelul mării.

Muntele este amplasat în nordul Insulei Hawaii si prezintă numeroase forme de relief vulcanic (conuri, cratere, etc.). Vârsta vulcanului se apreciază a fi de 1 milion de ani.

Poalele acestui munte au păduri tropicale cu elemente de floră și faună aparte. Vârful este înzăpezit. Vulcanul a fost declarat rezervație naturală. Geologii au observat depozite glaciare formate în ultima eră glaciară prezente în Mauna Kea. Au fost trei valuri glaciare cuprinse între 150 000 și 200 000 de ani în urmă.

Morenele glaciare (rocile erodate și depuse de ghețar) s-au format în urmă cu 70 000 de ani. Curgerile de lavă au modificat urmele glaciare. În prezent Mauna Kea este un vulcan stins. Ultima sa erupție a avut-o în urmă cu 4500 de ani. Vulcanologii consideră că sunt șanse să erupă din nou. Un cutremur foarte mare ar putea genera o erupție de proporții.

La 4200m altitudine vulcanul Mauna Kea are cel mai mare observator astronomic de altitudine.

RECOMANDARE
Până când să mai suportăm? Semnați aici pentru ieftinirea adausului comercial la carburanți

Locuitorii Insulei Hawaii consideră vulcanul un munte sacru si mulți dintre ei nu sunt de acord cu transformările  din zonă (amplasarea de construcții, inclusiv a observatorului astronomic).

Surse: hvo.wr.usgs.gov, cartea recordurilor geografice


Vă așteptam și pe PAGINA DE FACEBOOK pentru a comenta împreună articolele noastre.


RECOMANDARE
Până când să mai suportăm? Semnați aici pentru ieftinirea adausului comercial la carburanți

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here