Supercamionul monstru, BelAZ 75710 – cel mai mare camion din lume

Impresionantul camion se urnește folosindu-se de patru motoare electrice dispuse câte unul la fiecare roată, iar motoarele termice sunt folosite doar pentru a alimenta acumulatorii electrici.

0

Articole adăugate recent

BelAZ 75710 este cea mai mare basculantă din lume. Este făcută de către producătorul din Belarus BelAZ pentru a fi folosită în domeniul minier. Gigantul cântărește 360 de tone, are aproape 8.1 metri înalţime şi poate transporta greutatea a 300 de sedan-uri de dimensiuni medii, scrie promotor.ro

BelAZ 75710 are două motoare termice: două V16-uri diesel care produc, fiecare, câte 2.332 de cai-putere şi 9.313 Newtoni-metru de cuplu motor. Acestea alimentează cele patru motoare electrice – care livrează, fiecare, câte 1.632 de cai-putere. Înmulţeşte cu patru şi vei dispune de 6.526 de cai putere.

Sistemul de propulsie electric îi conferă tracţiune integrală şi o viteză maximă de 64 de kilometri la oră „la gol”. Iar când este pus la treabă, Belaz 75710 poate căra până la 450 de tone.

World's largest dump truck

The world’s largest dump truck is an absolute monster.

Publicată de Design Insider pe Luni, 2 mai 2016

Supercamionul lui Ceaușescu

BelAZ 75710 ne aduce aminte de supercamionul lui Ceusescu, DAC 120 DE.  Acesta a vrut la sfarsitul anilor ’70 ca inginerii români să-i facă un „camion-gigant” ce poate duce în benă o încărcătură de 120 tone la un singur transport. După zece ani de proiectare, în ’88 era omologat monstrul „DAC 120 DE” cu diametrul roţilor de 3,2 metri, lat cât şoseaua, ce cântărea 90 tone cu bena goală şi a cărui înălţime de 5,4 metri ajungea până la demarcația dintre etajele unu şi doi ale unui bloc.

În prezent, fiindcă suportă greutăţi foarte mari, amortizoarele de cauciuc de tipul celor folosite acum 20 de ani de inginerii braşoveni la basculanta DAC 120 DE se montează sub terasamentul podurilor suspendate din beton. Inclusiv culoarea basculantelor „galbene cu nişte dungi albastre” a fost inspirată de la competitori: „Probabil ca o inspiraţie de la maşinile americane, care folosesc culori ce le fac mai vizibile în condiţii de şantier: orange, galben muştar”.

Exportate la preţ de dumping

Opt dintre camioanele uriaşe au ajuns la exploataţia minieră de cupru de la Roşia Poieni, trei la cariera de calcar din Mahmudia, iar pentru o vreme s-a lucrat cu ele şi la Canal, s-a transportat banatita din Moldova Nouă şi sulful din Călimani.

La Mârşa (Sibiu) s-au fabricat cinci „camioane-gigant” care au luat calea unei exploatări deschise de minereu feros din vestul Australiei: „Una a fost cam 300.000 dolari, preț de dumping, dacă ne gândim că basculantele americane de capacitatea asta se vindeau acolo de trei ori mai scump”.

Ultimul camion mamut a ieșit din fabrică în 1990. Fiindcă primele cinci basculante i-au surprins plăcut pe australieni, care ziceau că piesele sunt General Electric, în acel an scosesem o variantă îmbunătăţită numită «Australia Alfa», preparată pentru condițiile de climă de la ei. Iar în ‘92 am avut intenţia să repornim producţia cu o variantă «Beta», pe care vroiam s-o trimitem în Rusia, la Krivoi Rog. Maşina ca idee era deja creionată, însă fabricarea ei însemna prea mult pentru puterile României acelor ani”.

„Aveam o teamă de fiecare dată când o conduceam. La cât era de mare, era totuşi foarte maleabilă. Fiind electrică, puteai să o dai uşor înainte şi înapoi şi, ca să iei curba, nu depuneai deloc efort, că direcţia era servoasistată”. – Adrian Novac, unul din cei 30 de ingineri proiectanţi ai autocamionului „DAC 120 DE”.

Citește mai multe pe promotor.ro


Vă așteptam și pe PAGINA DE FACEBOOK pentru a comenta împreună articolele noastre.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here