Aceste cascade sunt puțin mediatizate, numeroase și oferă un spectacol deosebit privitorilor (filmare  cu drona).  Cum numesc indienii acest loc și ce îngroapă ei aici? 

Aflate în America de Sud   fac parte din marile cascade ale lumii. Cele 21 de cascade mari și aproape 220 de cascade mici sunt dispuse în formă de semilună .

 

Se gasesc la granița dintre 3 state: Brazilia, Argentina și Paraguay pe vale râului Iguaçu.  Scot un zgomot asurzitor datorat prăbușirii apelor râului de la înălțimi de 70-80m într-o prăpastie în formă de potcoavă. Insulele cu păduri tropicale sunt acoperite de ceață . Se pot observa și curcubeie. Aceste cascade sunt de trei ori mai largi și au un volum de apă de două ori și jumătate mai mare față de cascada Niagara.  Râul Iguaçu este lung  de 1320 km și curge  de la est la vest. Izvorăşte din munţii Serra do Mar şi se varsă în fluviul Paraná, în zona La Plata. Are  gura de vărsare în oraşul brazilian Foz do Iguaҫu.

Indienii guarani numesc această zonă „locul unde se nasc norii“  și vin în această parte să-și îngroape morții. Iguaçu  înseamnă in  dialectul tupi guárani  „Râul Mare”.

Despre formarea cascadelor aflăm și din legendele băștinașilor. Ele  spun că Guárani credeau în zeitatea  Tupā şi în fiul său, M’Boi Tupā, ce avea formă de şarpe locuind în apele râul . Cele mai frumoase fete virgine din sat erau sacrificate pentru cei doi zei. Odată o fată, Naipi, trebuia să fie sacrificată, dar, iubitul ei, Tarobá a încercat să o salveze și a luat-o într-o canoe. Zeul-şarpe s-a supărat și  a crăpat pământul, formând un crater şi, apoi, o cascadă.

Cei doi tineri nu au scăpat nepedepsiți : Naipi a fost transformată într-o stâncă, bătută de ape în locul denumit Beregata Diavolului, iar Tarobá a fost prefăcut  în palmier, pentru a  o contempla pe Naipi.

În regiune trăiesc animale pe cale de dispariție : jaguarul, puma, caimanul, vulturul harpy, arbori ca  ariticum araucaria și multe alte specii. Primul european  a ajuns în cascadele Iguaçu în anul 1541 și a fost un spaniol, Álvaz Núños Cabeza de Vaca.

cascade iguacu

studpass.ro, vixra.org Din Amazonia în Pampas


Vă așteptam și pe PAGINA DE FACEBOOK pentru a comenta împreună articolele noastre.


RECOMANDARE
Are 151 de copii, iar meseria lui este să facă copiii până la moarte
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here