China a găsit soluţia împotriva defrişărilor! În România, pădurile sunt de-a dreptul „asasinate”!

0

China a găsit soluţia împotriva defrişărilor forestiere prin implementarea unui program de conservare a pădurilor. Acţiunea a debutat în anul 1998 şi acum autorităţile de la Beijing pot dovedi că programul funcţionează.

Pornind de la constatarea că suprafeţele împădurite s-au redus considerabil în urma defrişărilor masive şi a exploatărilor forestiere, o echipă de oameni de ştiinţă a studiat pădurile naţionale, folosind imagini de pe satelit.

Estimările au demonstrat că aproape 130 de hectare de păduri, o suprafaţă mai mare decât Africa de Sud, a fost defrişată numai în ultimii 25 de ani ai secolului trecut. Decenii la rând, chinezii au tăiat păduri, pentru a face loc industriei şi agriculturii. Biodiversitatea a sărăcit, iar inundaţiile şi alunecările de teren au devenit tot mai dese şi au adus imense pierderi din cauza lipsei copacilor care menţineau balanţa în ecosistem.

Numai inundaţiile şi alunecările de teren din vara anului 1998 au provocat pierderi de 20 de miliarde de dolari. Atunci, guvernul chinez a decis să investească, în perioada 1998-2000, două miliarde de dolari în programul de conservare a pădurilor.

Între anii 2000 şi 2010 a fost înregistrată o redresare semnificativă cu circa 1,6% din teritoriul Chinei, în timp ce pierderile constituiau 0,38 %.

Înainte, defrişările erau extinse la scară largă. Acum, însă, că s-a oprit tăierea pădurilor, există şi o creştere în suprafeţe acoperite de pădure, a declarat autorul studiului, Andrés Viña, de la Centrul pentru Sisteme de Integrare şi Sustenabilitate a Universităţii de Stat Michigan.

Rezultatele sunt îmbucurătoare: defrişările forestiere, care ajungeau în 1997 la 32 de milioane de metri cubi de lemn natural, au fost reduse la 23 de milioane de metri cubi către anul 1999.

Când se ajunge la climă şi reţinerea carbonului, acestea sunt probleme globale, a afirmat Kevin Griffin, un ecologist de la Lamont-Doherty Earth Observatory la Universitatea Columbia, care nu a participat la studiu.

Este încurajator să vedem că despădurirea este în scădere şi că unele ţări din toate regiunile arată progrese impresionante. Printre acestea, ele includ: Brazilia, Chile, China, Cape Verde, Costa Rica, Filipine, Republica Coreea, Turcia, Uruguay, şi Vietnam, a declarat Jose Graziano da Silva, directorul general al FAO (Organizaţia Internaţională de Agricultură şi Alimentaţie).

Odată cu scăderea defrişărilor, FAO a raportat că emisiile de carbon au scăzut cu 25%  între anii 2001 şi 2015.

În România, problema defrişărilor este cât se poate de alarmantă, căci pădurile sunt exploatate peste orice limită şi într-un ritm mult prea rapid. Dacă până la sfârşitul secolului al XIX-lea teritoriul României era acoperit în proporţie de 80% cu păduri, în prezent a ajuns să acopere doar un sfert din suprafaţa ţării, România situându-se sub media europeană de 30%. Pe durata anului 2007 s-a estimat o suprafaţă de aproape 1.000 hectare de pădure distrusă ilegal, iar în urma retrocedărilor terenurilor împădurite din perioada 1994-2004 au fost rase de pe suprafaţa pământului în jur de 30.000 de hectare, proprietarii acţionând la tăierea pădurilor imediat după ce au intrat în posesia terenurilor, precizează Green Report.

Gândul a informat că România pierde 3 hectare de pădure pe oră, 62 de cazuri de tăieri ilegale înregistrându-se în fiecare zi, potrivit datelor ultimului raport Greenpeace România, care a monitorizat, pe baza informaţiilor autorităţilor, defrişările ilegale în perioada 2013 -2014.

Sursa: The Christian Science Monitor


Vă așteptam și pe PAGINA DE FACEBOOK pentru a comenta împreună articolele noastre.


RECOMANDARE
Pană totală de curent electric în România in această iarnă? Explicațiile unui expert în energie

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here