Citiţi codul ştampilat pe ouă atunci când le cumpăraţi? Semnificaţia primei cifre este foarte importantă!

2

Acum câţiva ani, mass-media acorda o atenţie deosebită noilor, pe atunci, marcaje de pe ouă. Ştampila neagră, roşie sau verde, după caz, era pentru mulţi dintre noi un prilej de a ne simţi importanţi, aliniaţi celorlaţi membri UE, respectaţi ca nişte consumatori cu drepturi ce deveniserăm. Mai mult decât atât, ni se promitea că ouăle marcate cu cifra 3, respectiv cele mai periculoase pentru sănătate, vor fi interzise comercializării.

Minunea nu a durat mult. Mai precis, în anul 2012, producătorii au găsit imediat o soluţie: au menţinut bateriile, adică acele cuşti improprii în care creşteau găinile care produc ouăle respective, dar le-au „îmbunătăţit”. Astfel, aceste ouă au apărut din nou, libere prin lege, pe rafturile magazinelor. Celor care nu şi-au „modernizat” cuştile li s-a permis să-şi valorifice ouăle prin procesare industrială. De parcă biscuiţii, cozonacii şi alte produse nu tot la noi ajung, în cele din urmă!

Câţi dintre noi ne mai uităm acum pe ştampila de pe ouă? Ne uităm, în primul rând la preţ, apoi la termenul de valabilitate şi… cam atât. Supermaketurile sunt acum pline de ouă al căror marcaj începe cu cifra 3. Aşa că, este important să ne (re)informăm asupra codului care apare pe ouăle pe care le cumpărăm.

Prima cifră este cea mai importantă, deoarece oferă informaţii asupra modului de creştere a găinilor. Aceasta poate să fie 0, 1, 2 sau 3. Urmează literele „RO” care reprezintă codul ţării noastre, iar la final apare identitatea producătorului.

Cifra 0 de la începutul codului = ouă de găini crescute în aer liber cu hrană ecologică. Acestea sunt cele mai sănătoase ouă pentru că ele certifică faptul că găinile au trăit în aer liber şi au fost hrănite doar cu hrană ecologică, furajele modificate genetic fiind interzise cu desăvârşire. Nici iarba consumată de găini nu a fost tratată cu pesticide sau fertilizatori sintetici sau chimici.

Cifra 1 de la începutul codului = ouă de găini crescute în aer liber. Spre deosebire de prima categorie, aceste găini sunt crescute în aer liber, însă hrana lor nu este certificată ecologic. Găinile crescute în acest sistem pot petrece ziua în aer liber unde fiecare are un spaţiu de cel puţin 4 metri pătraţi, iar noaptea se pot retrage în hale. De asemenea, au la îndemână cuibare presărate cu fân pentru depunerea ouălor, locuri de odihnă şi zonă de scormonit în pământ.

Cifra 2 de la începutul codului = ouă de găini crescute în hale la sol. Conform reglementărilor UE, în acest sistem de creştere, între 9 şi 18 găini sunt crescute pe fiecare metru pătrat în hale fără să vadă lumina zilei. Adesea cresc până la 6000 de găini într-o astfel de hală şi se întâmplă ca găinile să-şi smulgă penele una alteia, ajungându-se chiar la canibalism. Aceste ouă nu sunt neapărat rele, însă nu sunt nici recomandate de specialişti.

Cifra 3 de la începutul codului = ouă de găini crescute în baterii. Sunt ouăle de cea mai scăzută calitate, deoarece găinile trăiesc în cuşti foarte mici numite baterii. În aceste baterii, fiecare găină are un spaţiu vital de numai 550 cm pătraţi, adică aproximativ suprafaţa unei coli de hartie A4. În multe cazuri, aceeaşi baterie poate fi împărţită chiar şi de 6 găini în acelaşi timp, ele stând înghesuite, pe o plasă de sârmă şi fără să vadă lumina naturală. Sunt hrănite cu vitamine sintetice şi medicamente, iar hrana lor conţine adesea coloranţi şi furaje modificate genetic. O interdicţie la nivelul UE a acestor baterii a fost dată în 2012, dar producătorii de oua au venit cu o noua invenţie, cuştile „îmbunătăţite”, dar la fel de nocive. Singurele ţări în care au fost interzise bateriile sunt Austria şi Elveţia.

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, fostul director al Institutului de Cercetări Alimentare:

„Când un animal este stresat, acei hormoni ai stresului se acumuleaza în carne, lapte şi ouă. Ei nu se distrug, de aceea ajung în organismul nostru odată ce consumăm produsele respective, fără să conştientizăm că stresul găinii devine stresul nostru. Ştampila de pe ou este un instrument la îndemâna consumatorilor de a deţine controlul asupra a ceea ce mănâncă. Un ou a cărui ştampilă începe cu cifra 0 sau 1 prezintă siguranţa că mâncăm sănătos. Cele care încep cu cifra 2 sau 3 sunt produse de coşmar. Sistemul de creştere intensiv care în multe cazuri implică îndoparea găinilor cu medicamente şi furaje produse industrial se adaugă hormonilor de stres produsi de păsări ca urmare a spaţiului restrâns în care îşi duc viaţa.

Dacă vom consuma aceste ouă, efectele nu se văd imediat, ci în timp, deoarece ele sunt dezechilibrate din punct de vedere nutriţional. În final ajung să reacţioneze cu alţi factori, determinând apariţia bolilor civilizaţiei moderne: hipertensiunea arterială, diabetul zaharat de tip 2, afecţiuni cardiovasculare şi cerebrovasculare”.

Surse: ansvsa.ro eva.ro


Vă așteptam și pe PAGINA DE FACEBOOK pentru a comenta împreună articolele noastre.


2 COMENTARII

    • În aceste baterii, fiecare găină are un spaţiu vital de numai 550 cm pătraţi, adică aproximativ suprafaţa unei coli de hartie A4. În multe cazuri, aceeaşi baterie poate fi împărţită chiar şi de 6 găini în acelaşi timp, ele stând înghesuite, pe o plasă de sârmă şi fără să vadă lumina naturală. Prin urmare, nu bateriile au suprafaţa unei coli A4, ci spaţiul de care fiecare găină beneficiază, având în vedere că într-o baterie sunt ţinute mai multe găini.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here