Covrigii de Buzău – rețetă de succes!

0

Articole adăugate recent

Covrigii din Buzău sunt cunoscuți în toată țara. Sunt făcuți de mâinile covrigarilor sau brutarilor după rețete moștenite de peste un veac.

Secretul inelului de făină copt tradiţional în cuptoare pe vatră, a fost furat în secolul al XIX-lea de localnici de la negustorii greci care se stabiliseră în târgul Buzăului.

Covrigul de Buzău este stropit cu bere sau cu vin  și a fost primit în rândul produselor de calitate după ce timp de zeci de ani buzoienii au muncit să le fie recunoscut talentul de brutari.

Covrigarii buzoieni pot fi considerați maeştrii anonimi care muncesc la gura cuptorului încins. Nu vorbesc prea mult, dar fac o muncă de calitate.

Ionel Ionaşcu lucrează la cea mai veche covrigărie din Buzău şi spune că şi-a ales de bună voie această meserie .

El consideră că secretul de a crea un covrig bun nu ţine numai de reţetă ci şi de sufletul cocătorului:

“Dragostea pentru meserie vine să completeze ingredientele secrete formate din flacăra cuptorului, apa, făina sau drojdia pe care le foloseşte fiecare covrigărie din Buzău. Muncesc de peste 10 ani în acest domeniu şi pun suflet în fiecare cerculeţ de făină pe care îl modelez. Cred că acesta este marele secret al gustului deosebit pe care îl are covrigul de Buzău.”

Elena Pănescu reprezenta una dintre cele mai bătrâne femei din branşa vânzătorilor de covrigi. Supraveghea procesul de fabricaţie al Covrigului de Buzău și afirma în anul 2009:

“Vând covrigi de Buzău de-o viaţă. Cumpărători avem, Slavă Domnului, din toate categoriile sociale. Oamenii cu bani care se află în vizită prin Buzău cumpără chiar şi cu sacii aceşti colaci”.

Acum covrigul este cunoscut  în toată țara. Cerculețul arămiu este prezent anual la festivalul dedicat Covrigilor de Buzău.


Sursa: adevarul.ro


Vă așteptam și pe PAGINA DE FACEBOOK pentru a comenta împreună articolele noastre.


RECOMANDARE
De câte ori pe an au voie sa facă dragoste creștinii adevărați

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here