Cum putem să ne curățăm bijuteriile din aur și argint prin metode simple?

0

Articole adăugate recent

În timp, bijuteriile, își pot estompa strălucirea. Pentru a le reda frumusețea, putem  merge  la un bijutier sau le putem curăța acasă.

Bijuteriile din aur păstrate în condiții normale, își mențin strălucirea pentru mult timp, dacă știm și cum să le curățăm. Purtate în fiecare zi, bijuteriile, își mai pierd din strălucire, datorită prafului sau a impurităților. Acasă le putem curăța astfel: amestecăm într-un vas săpun lichid, detergent de vase (sau bicarbonat cu apă fierbinte), după care introducem bijuteriile timp de 15-20 de minute. Le scoatem, le limpezim în apă și le ștergem ușor cu o cârpă moale sau cu o bucată de piele de căprioară. Dacă folosim soluția cu bicarbonat, se pune  ca măsură o lingură de bicarbonat în jumătate de litru de apă fierbinte. Podoabele din aur se mai pot curăța ștergându-le cu o cârpă moale, îmbibată în spirt.

Bijuteriile din argint  se înnegresc în timp deoarece argintul oxidează. De aceea astfel de bijuterii trebuie ținute într-o cutie bine închisă, ferite de umiditate. Pentru a amâna cât mai mult momentul oxidării se pot lua mai multe măsuri:

  • Din când în când, trebuie curățate cu o cârpă moale, iar când le punem în cutia de bijuterii, trebuie să le înfășurăm într-o bucată de material din bumbac, moale.
  • Cu o periuță  și pastă de dinți, periem fiecare segment al bijuteriilor de argint, apoi clătim cu apă curată și le uscăm foarte bine
  • Este bună și o soluție din 0,5l de apă fierbinte, o lingură de bicarbonat și puțin detergent de vase, lichid. Introducem bijuteriile în soluție, le lăsăm 15-20 de minute, după care se șterg cu o cârpă moale, curată, și se usucă bine.
  • Cartoful extrage oxidul de argint, deci putem curăța bijuteriile de argint punându-e într-un vas în care am tăiat cartofi și am pus apă.
  • Lemnul grăbește oxidarea argintului deoarece este acid. De aceea nu este bine să păstrăm bijuteriile de argint în cutiuțe de lemn.

Pietrele prețioase și semiprețioase se  curăță mult  mai simplu. Cele transparente (diamante, rubine, cristale, etc) se introduc (împreună cu metalul prețios pe care sunt prinse) în apă caldă și săpun lichid sau detergent de vase. Se țin cca. 20 de minute, după care se limpezesc cu apă curată și se șterg cu o cârpă moale.

Pietrele opace (onix, turcoaz, etc) se șterg doar cu o cârpă umedă, cu apă curată, călduță. La fel și în cazul perlelor.

Se evită expunerea la soare a bijuteriilor cu pietre prețioase sau semiprețioase

Sursa:bsg.ro


Vă așteptam și pe PAGINA DE FACEBOOK pentru a comenta împreună articolele noastre.


RECOMANDARE
De câte ori pe an au voie sa facă dragoste creștinii adevărați

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here