Înainte de Revoluție, Ceaușescu a decis ca apelativele „domn și doamnă” să fie interzise, înlocuindu-le cu tovarăș/ tovarășă

0

Articole adăugate recent

Cei care au apucat Epoca de Aur, în care la conducerea tarii se afla, „iubitul conducător” „Tovarasul Nicolae Ceaușescu”, cu siguranță isi aduc aminte ca nu foloseau deloc termenii de domn si doamna/ domnișoară. Peste tot se auzea numai tovarăș sau tovarășa, inclusiv la grădiniță sau la scoală, atunci când te adresai educatoarei sau învățătorului.

Astăzi, salutăm respectuos cu „Bună ziua, domnule!” sau „Bună dimineața, doamnă”, scrie a1.ro. Ei bine, în vremea comunismului, apelativele folosite erau exclusiv „tovarăș”, „tovarăsă” sau „cetăţean”, „cetăţeancă”. Motivul?

Decizia a fost luată de Partidul Comunist, în dorința de a exprima egalitatea supremă între oamenii muncii ai Republicii Socialiste.tovaras ceusescu

Astfel, pe 26 octombrie 1977, în plenara C.C. al PCR s-a hotarât adoptarea unui proiect de lege prin care li se interzicea românilor folosirea apelativelor „domnule”, „doamnă”, „domnişoară” în relaţiile de muncă şi li se impunea folosirea exclusivă a cuvintelor „tovarăş”, „tovarăşa” sau „cetăţean”, „cetăţeancă”.


Vă așteptam și pe PAGINA DE FACEBOOK pentru a comenta împreună articolele noastre.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here