Articole adăugate recent

Dacă avem degetele încrețite după ce le-am ținut prea mult în apă, asta nu înseamnă că pielea noastră este ca un burete. Cel puțin, aceasta este concluzia la care au ajuns în final cercetătorii de la Universitatea Newcastle din Marea Britanie.

Fenomenul încrețirii/zbârcirii pielii degetelor ținute mai multe minute în apă îl cunoaștem cu toții. Mult timp, biologii au crezut că degetele ni se încrețesc în apă datorită caracterului spongios al epidermei, care lasă apa să treacă sub piele, umflând-o.
Teoria a fost însă subminată de studiile recente întreprinse de cercetătorii de la Universitatea Newcastle, conform ziare.com

Acest proces activ ar fi în realitate cauzat de contracția vaselor sangvine și comandat de sistemul nervos. Ori, cercetătorii britanici estimează că dacă sistemul nervos central funcționează, asta implică faptul că încrețirea are o funcție specifică, aceea de a asigura o mai bună prindere a obiectelor umede.

„Noi am demonstrat că degetele ridate asigură o aderentă mai bună în condiții umede. Este ca la șanțurile pneurilor care, pe o suprafață mai mare, fac ca ele să rămână în contact cu drumul, asigurând o aderentă mai bună”, rezumă Tom Smulders, conducătorul studiilor din Newcastle.

De altfel, Tom Smulders și echipa sa au recrutat voluntari cărora le-au cerut să prindă bile de diferite dimensiuni, mai întâi cu mâinile uscate, apoi după ce le-au scufundat timp de 30 de minute în apă caldă.

Rezultatul? Cobaii prindeau mai repede bilele umede, când degetele lor erau încrețite. Nicio diferență semnificativă nu a fost înregistrată în privința prinderii obiectelor uscate.

„Dacă ne întoarcem în timp, încrețirea pielii degetelor noastre i-ar fi putut ajuta pe strămoșii noștri să-și recolteze hrana din apă sau vegetații umede”, estimează Tom Smulders.


Vă așteptam și pe PAGINA DE FACEBOOK pentru a comenta împreună articolele noastre.


loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here