De ce omoară coronavirusul mai mulţi barbati decât femei. Explicaţiile specialiştilor

0

Articole adăugate recent

Coronavirusul omoară mai multi barbati decat femei. Fumatul, consumul de alcool si starea de sanatate in general mai proasta – acestia sunt factorii pentru care numarul barbatilor rapusi de coronavirus este mai mare decat cel al femeilor.

In Italia, aproape 60% dintre pacientii diagnosticati cu noul coronavirus sunt barbati. Cand vine vorba despre cazurile mortale, cifrele arata ca 70% dintre cei care au murit din cauza infectiei cu COVID-19 au fost barbati si doar 30% femei, scrie CNN, care citeaza Institutul National de Sanatate din Italia.

Balanta este inclinata in acelasi sens si in celelalte tari, chiar daca in unele dintre ele, cum ar fi Coreea de Sud, procentele sunt mai apropiate: 54% dintre cei decedati in Coreea de Sud sunt barbati si 46% femei.

Jurnalistii CNN au incercat sa gaseasca o explicatie pentru acest lucru si au obtinut raspunsuri de la mai multi specialisti in epidemiologie.

Doctor Deborah Birx, coordonator medical desemnat de Casa Alba, spune ca datele sunt importante pentru Statele Unite, in contextul in care pandemia a ajuns mai tarziu peste ocean.

Chiar daca datele obtinute pana acum in timp real nu sunt exacte, specialistii spun ca este un lucru confirmat ca barbatii prezinta un risc mai mare de deces din cauza COVID-19. In functie de tara, el poate fi cu 10%, 50% ori chiar 90% mai mare decat al femeilor, noteaza Sarah Hawkes, profesor la University Collage London.

Explicatia data de specialisti consta in faptul ca barbatii au o stare de sanatate mai precara decat a femeilor. Asta din cauza viciilor. La nivel mondial, 36% dintre barbati sunt fumatori, in comparatie cu doar 7% in randul femeilor.

Pe de alta parte, un barbat consuma in medie 11 litri de alcool pe an, spre deosebire de 2 litri, cat consuma o femeie.

Dr. Luis Ostrosky-Zeichner, specialist la McGovern Medical School al UTHealth din Texas, spune ca si alte boli, precum SARS sau MERS, au prezentat un raport disproportionat atunci cand a venit vorba despre sexul victimelor.

In timpul epidemiei de SARS din Hong Kong, mai multi barbati decat femei au prezentat simptome agravante si chiar nevoia de a fi intubati pentru a respira artificial.

De asemenea, la nivel mondial sunt mai multi barbati decat femei care prezinta afectiuni coronariene, hipertensiune arteriala, boli de plamani ori care au avut cel putin un infarct.

In China, circa 316 milioane de oameni sunt fumatori. Doar 3% sunt femei.

Italia are 7 milioane de barbati care fumeaza si circa 4.5 milioane de femei fumatoare, mai arata statisticile.

sursa ziare.com


Vă așteptam și pe PAGINA DE FACEBOOK pentru a comenta împreună articolele noastre.


RECOMANDARE
Topul celor mai toxice iaurturi din supermarket-uri. Iată mizeria ce se ascunde în ele și pe care o dai copilului tău

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here