Descoperire importantă în Egipt! S-au găsit rămășițele unui faraon necunoscut și necropola unei dinastii uitate

Se afla într-un mausoleu cu patru camere, alături de fragmentate ale sarcofagului, ale măștii funerare si cufărului canopic.

0

Osemintele unui faraon necunoscut au fost scoase la suprafață din nisipurile de la Abydos, la aprox. 480 km la sud de Cairo, preciza într-un comunicat ministrului antichităților egiptene.

Scheletul lui Woseribre Senebkay, care pare să fi fost unul dintre primii regi ai unei Dinastii Abydos (1650–1600 i.Hr.), au fost găsite  de cercetători ai  Universității din Pennsylvania care lucrau alături de Consiliul Suprem al Antichităților din Egipt.

Se afla într-un mausoleu cu patru camere, alături de fragmentate ale sarcofagului, ale măștii funerare si cufărului canopic. Cuferele erau folosite de egipteni pentru a pune organele interne extrase defunctului în procesul mumificării.

Mausoleul lui Senebkay datează aproximativ din anul 1650 i.Hr., din cea de-a doua perioada intermediară a Egiptului, atunci când puterea centrală s-a prăbușit dând naștere mai multor regate mici.

Acesta a fost găsit în apropierea unei camere regale mai mari, iar sarcofagul a fost recent identificat ca aparținând regelui Sobekhotep (probabil Sobekhotep I, cca. 1780 i.Hr.) din cea de-a XIII-a Dinastie.

Regii Dinastiei Abydos si-au așezat camerele funerare în apropierea mormintelor faraonilor din precedentul Regat Mijlociu, inclusiv cel al lui Senwosret III din Dinastia a XII-a (aproximativ 1880-1840 i.Hr.) si al lui Sobekhotep I.

Sunt dovezi cu privire la circa 16 mausolee regale aparținând acestei dinastii, prima ipoteza despre existenta acestei dinastii fiind emisa în anul 1997 de egiptologul Kim Ryholt.

Devalizat de către jefuitorii de morminte din antichitate, mausoleul lui Senebkay este modest ca dimensiune. Prezintă o cameră funerară construită din piatră de calcar si împodobită cu imagini pictate ale zeițelor Nut, Nephthys, Selket si Isis ce flanchează altarul canopic al lui Senebkay.

„Este entuziasmant când nu descoperi doar mausoleul unui faraon necunoscut pâna în prezent, ci necropola unei întregi dinastii uitate”, afirma Josef Wegner, curator asociat al secției egiptene de la Museul Penn si coordonatorul echipei Universității din Pennsylvania.

Texte din interiorul mormântului îl identifica pe faraon drept „regele Egiptului de Sus si de Jos, Woseribre, fiul lui Ra, Senebkay”.

Sursa:efemeride.ro


Vă așteptam și pe PAGINA DE FACEBOOK pentru a comenta împreună articolele noastre.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here