Două mituri: pastilele din vin și vinul din pastile! Ce spun specialiștii în vinificaţie?

Secretele vinului sunt fascinante. Despre această licoare cu calități excepționale (consumată cu moderație) s-au scris cărţi, s-au făcut filme şi s-a umplut piaţa de bancuri.

1

Articole adăugate recent

Specialiştii în vinificaţie spun că, deşi există foarte multe istorioare despre transformarea vinului în pastile şi, apoi, a pastilelor în vin, lucrurile nu stau tocmai așa. Chimia modernă poate face adevărate minuni, dar vinul adevărat este cel din struguri.
Secretele vinului sunt fascinante. Despre această licoare cu calități excepționale (consumată cu moderație) s-au scris cărţi, s-au făcut filme şi s-a umplut piaţa de bancuri.

Mulţi oenologi sunt de părere că din minunea săvârşită de Iisus la nunta din Cana Galileii s-au inspirat ulterior şi miturile legate de fabricarea vinului din altceva decât din struguri.

Unii au răspândit vestea că vinul se face câteodată din prafuri. Elocvent este și bancul cu negustorul evreu de vinuri care, pe patul de moarte, îşi cheamă fii pentru a le destăinui un mare secret: „Fiilor, să ştiţi că vinul se mai poate face şi din struguri”.

Inginerul agronom Vasile Popa spunea pentru publicația adevarul.ro că în urmă cu câţiva ani, că ar fi fost martor  la o fabricaţie de vin din prafuri. „Negustorul care aducea vinul la cârciumă a oprit carul la marginea mahalalei, la cişmea, a umplut butoiul cu apă, apoi a scos din traistă nişte prafuri şi le-a pus în butoi. Mi-a dat să gust: era vin”, afirma inginerul.
Astăzi chimia omoară vinăria. Că se face vin din apă şi din chimicale nu mai este un secret. Inspecțiile întreprinse de Ministerul Agriculturii şi de Protecţia Consumatorului ne arată că an de an sute de tone de vinuri sunt falsificate. „Falsurile se fac de către cei care nu au suprafeţe de vii şi vor să facă mai multe loturi de vin la nivelul unui an. Falsificarea înseamnă de fapt adaos de apă în masa vinului, deşi în foarte multe cazuri nu se pune deloc vin, iar deosebirea dintre un vin natural şi unul falsificat este la îndemâna oenologului şi nu a consumatorului. Din această cauză au proliferat atât de repede şi atât de mult, pentru că au mers pe ideea slabei cunoaşteri a consumatorului“, declara Toader Manole, preşedintele Federaţiei Viticultorilor din Vrancea,

Sunt interesante şi poveştile legate de transformarea vinului în pastile sau în gel super-concentrat.

Acum 60 de ani, se spune că, la cramele din Balinteşti ale IAS Bereşti, o mare firmă franceză ar fi cumpărat mult vin, dar a luat cei aproape un milion de litri de licoare într-o valiză obişnuită. Au venit doi francezi, care au folosit un echipament de filtrare în fiecare butoi, iar acesta extrăgea, în nişte sticluţe ca de parfum, esenţa vinului. Ar fi plecat cu o valijoară cu sticluţe, în vreme ce un butoaiele cramei a rămas aproape un milion de litri de apă cu un vag miros de vin.

Alții povestesc de faptul că prin 1970, la Cotnari ar fi fost descoperită o hrubă secretă în care se aflau câteva butoaie cu vin din vremea lui Ştefan. Vinul se concentrase, prin evaporarea apei, transformându-se într-o marmeladă care îmbăta zece bărbaţi dintr-o cană.
Oenologul Cătălin Păduraru consideră o invenție acea istorioară. „E o prostie, e o teorie împotriva naturii. Învăţăm la chimie că există osmoza inversă, când din lichid faci solid, dar dacă încercăm să evaporăm apa din vin, primul care dispare este alcoolul pentru că fierbe la o temperatură mai mică. Într-o pastilă n-ar rămâne decât tanin, reziduuri, dar nu şi alcool. E o invenţie”, spunea el.
Specialiştii de la Staţiunea de Cercetări Viti-Vinicole de la Târgu Bujor (Galaţi) ne arată soluția simplă a unui produs de calitate. „Aşa-zisul chilipir de la marginea drumului este un risc asumat. Recomandăm ca vinul să fie cumpărat de la producători şi de la firme autorizate. Acela este cu siguranţă vin, de diverse calităţi şi la preţuri adecvate calităţii. Lichidul vândut la şosea poate fi orice altceva, numai vin nu”, declara Cristina Simion, directorul staţiunii gălăţene de cercetare.

Citește mai mult la: adevarul.ro


Vă așteptam și pe PAGINA DE FACEBOOK pentru a comenta împreună articolele noastre.


1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here