Articole adăugate recent

În ultimele decenii, fumatul a început să fie văzut, din ce in ce mai mult, ca o activitate care dăunează grav sănătății. Deşi este asociat cel mai des cu cancerul pulmonar, statisticile spun că nu toți pacienții care fumează vor face cancer pulmonar. Medicii știu însă sigur că, după câțiva ani de fumat, în cazul tuturor fumătorilor, vasele de sânge – arterele mai exact – vor deveni rigide.

Poate nu sună alarmant, însă această caracteristică înseamnă că variațiile de presiune, generate de fumat, pot duce la un accident vascular.

Dr. Anda Pescariu, medic primar cardiolog, afirmă, în baza statisticilor, că „nu toți pacienții care fumează vor face cancer pulmonar, nu toți care fumează vor face emfizem pulmonar”. „Dar ne uităm în interiorul arterelor, vase care transporta sânge oxigenat la inimă la țesuturi.”

Dr. Elisabeta Badile, medic primar cardiolog: „Acest endoteliu este un organism viu – este cea mai bună caracterizare pe care i-o putem da, el secretă și factori care ajută la dilatarea vasului”.

După o țigară, însă, se secretă doi hormoni. Ambii strâng vasul de sânge și îi blochează factorii biologici care îl țin deschis.

Dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog: „Țigara este extrem de toxică pe aparatul cardio-vascular sub orice formă s-ar afla. Nu contează că e vorba de țigară electronică, așa am citit pe forumuri – țigara alectroncia ar conține DOAR nicotină, nu e doar nicotină, e nicotină.”

Dr. Anda Pescariu, medic primar cardiolog: „Devenind rigid, automat vasul va fi mult mai sensibil chiar și la variații lente de tensiune arterială, un vas rigid în mod normal se rupe și se fisureaza mult mai ușor. Și așa apar accidentele vasculare.”

Accidentele vasculare coronariene înseamnă infarct. Accidentele vasculare cerebrale privesc arterele din cutia craniană.

Sursa: stirileprotv.ro


Vă așteptam și pe PAGINA DE FACEBOOK pentru a comenta împreună articolele noastre.


loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here