Era printre cele mai mari lacuri din lume, dar a secat aproape complet. Ce spun oficialii de la NASA?

Nivelul de apă sărată a crescut şi lacul a fost poluat cu fertilizatori şi pesticide.

0

NASA a dat publicității imagini ce prezintă evoluția Mării Aral din anul 2000 până în prezent şi modul în care s-au format, acum, două ochiuri de apă cu denumiri sugestive: Marea Aral de Sud şi Marea Aral de Nord.

Lacul a început să își reducă suprafața din anii 60, când Uniunea Sovietică a deviat două râuri importante care alimentau lacul – Amu Darya şi Syr Darya – cu scopul de a asigura irigația pentru Uzbekistan şi Turkmenistan, informează descopera.ro

Rezultatele au întrecut orice așteptări.

„De vreme ce Marea Aral a secat, comunitățile pescărești care depindeau de ea s-au pierdut şi ele. Nivelul de apă sărată a crescut şi a fost poluat cu fertilizatori şi pesticide.

Praful care a rămas în urma evaporării apei a fost şi el contaminat cu substanţe chimice agricole şi a devenit o ameninţare la sănătatea publică. Praful a fost purtat de vânt în împrejurimi şi a dăunat solurilor dimprejur.

Pierderea întinderii de apă care avea o influenţă importantă asupra climei din zonă a făcut ca iernile să fie mai reci, iar verile mai călduroase şi mai secetoase”, au notat oficialii NASA.

În luna iulie a acestui an, agenţia de presă Al-Jazeera a publicat informaţii conform cărora se fac eforturi pentru a restaura Marea Aral de Nord. Un proiect demarat în 2005 a reuşit, până în prezent, să readucă 15 specii de peşti în apele Aralului de Nord, responsabilii afirmând că măsurile nu se vor opri aici.

[fbvideo link=”https://www.facebook.com/nasaearth/videos/10154542067402139/” width=”640″ height=”480″ onlyvideo=”1″]

Sursa: independent.md


Vă așteptam și pe PAGINA DE FACEBOOK pentru a comenta împreună articolele noastre.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here