Articole adăugate recent

Armata turcă a lansat miercuri o operațiune în Siria, cu avioane de luptă și forțe speciale la sol. Deși motivul oficial a fost alungarea ISIS din zona de frontieră Jarablus, ulterior, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a recunoscut că erau vizate și „milițiile kurde”, aliate cu americanii. Un fotograf al AFP a realizat imagini cu zeci de tancuri turce pătrunse pe teritoriul Siriei.

Ankara anunțase că vrea să aibă un rol mai activ în Siria, iar operațiunea de miercuri, numită „Scutul Eufratului” este cea mai amplă de la începutul conflictului sirian.

 „Cred că amenințarea va fi lichidată într-un termen scurt”, a spus ministrul de Interne Efkan Ala.

Operațiunea militară a fost lansată chiar în ziua în care vicepreședintele american Joe Biden era așteptat în Turcia, într-o tentativă de a aplana tensiunile dintre țările cu cele mai mari armate din NATO. Biden se întâlnea cu premierul Binali Yildîrîm, apoi cu președintele Erdogan.

Biroul premierului turc anunța că Turcia a beneficiat în acțiunea sa de sprijinul coaliției internaționale:

„Forțele armate turce și forțele aeriene ale coaliției internaționale au lansat o operațiune militară având drept scop curățarea districtului Jarablus din provincia Alep de organizația teroristă ISIS.”

Televiziunea privată NTV a informat că un număr redus de forțe speciale turce au pătruns pe teritoriul sirian pentru a securiza zona, înaintea unei incursiuni terestre, considerată a fi iminentă. Ea a prezentat imagini cu mișcări de tancuri la frontieră. Avioane de luptă turce F-16 și avioane ale coaliției au bombardat teritoriile ocupate de jihadiști în Jarablus, pentru prima oară de la doborârea în noiembrie 2015 a unui aparat rus Su-24, în zona de frontieră turco-siriană, a relatat NTV.

Agenția de presă pro-guvernamentală Anadolu a precizat că dintre cele 12 ținte avute în plan de aviație, 11 au fost distruse, iar surse militare au declarat pentru NTV că 70 de ținte au fost eliminate de artilerie.

Imaginile prezentate de televiziune arătau coloane de fum înălțându-se deasupra Jarablus. Regimul de la Ankara ordonase marți seara locuitorilor din Karkamis, aflat peste frontieră de Jarablus, să evacueze orășelul turc „din motive de securitate”.

Anadolu a precizat că Operațiunea „Scutul Eufratului” a început la ora locală 04.00 (01.00 GMT) și are ca scop, în afară de alungarea ISIS, „întărirea securității frontierei și prezervarea integrității teritoriale a Siriei”.

Sursa: evz.ro


Vă așteptam și pe PAGINA DE FACEBOOK pentru a comenta împreună articolele noastre.


RECOMANDARE
La noi se moare pe capete in spitale în timp ce ungurii se vindecă cu acest medicament
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here