Explozie de natalitate într-un sat de la marginea României. Cum au ajuns sute de familii să aibă câte 6-7 copii

0

În timp ce majoritatea satelor din România se depopulează, populaţia fiind îmbătrânită, iar numeroase şcoli se închid din lipsă de elevi, există o localitate unde majoritatea sătenilor au cel puţin 6-7 copii. În satul Tudor Vladimirescu, din judeţul Botoşani natalitatea este atât de ridicată încât autorităţile locale au fost obligate să construiască o nouă grădiniţă pentru a face faţă populaţiei şcolare, scrie Adevărul.

Cei aproximativ 2.000 de locuitori ai satului reprezintă jumătate din populaţia comunei Albeşti, formată din şase sate. Secretul creşterii natalităţii în satul Tudor Vladimirescu, spun autorităţile, stă în opţiunea religioasă a localnicilor dar şi în modul de trai al acestora. Satul Tudor Vladimirescu arată paradoxal la prima vedere.

Drumul este neasfaltat, uliţele desfundate şi pline de nămol. În afară de infrastructura precară care de altfel cade în responsabilitatea autorităţilor locale, gospodăriile localnicilor impresionează prin dimensiuni şi amenajări. Dincolo de impresia materială, satul botoşănean poate ajunge un studiu de caz la nivel naţional.

De trei decenii, numărul populaţiei a crescut exploziv, lucru rar întâlnit în zona rurală a României unde, din contra, comunele sunt măcinate de îmbătrânire şi depopulare. Din cei peste 2.000 de locuitori ai satului, mai mult de 1.000 sunt copii.

Statistica arată că cele mai multe dintre cele 250 de familii din Tudor Vladimirescu au, în medie, 6-7 copiii. În cel mai rău caz, cuplurile din localitate au „doar“ trei copii, dar acestea reprezintă o raritate. Majoritatea au peste şase copiii. Recordul este reprezentat de o familie cu 17 copii.

Citeste mai mult: adev.ro/p3v1xo


Vă așteptam și pe PAGINA DE FACEBOOK pentru a comenta împreună articolele noastre.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here