Articole adăugate recent

Conduși de Liana Buzea, câţiva voluntari din Bucureşti muncesc pentru reîmpădurirea României. Și-au propus să reînverzească terenurile uitate de autorităţi.
În ultimii ani,  pădurile României și-au restrâns mult suprafețele datorită tăierilor masive. Asociaţia EcoAssist din Bucureşti împreună cu alte câteva ONG-uri din ţară au un plan menit să reînverzească România. Prin parteneriat cu Ministerul Mediului, tinerii voluntari au decis să planteze, în doar 24 de ore, un milion de copaci pe terenurile cu degradate din ţară.

„În acest moment căutăm oameni care să se implice în organizarea acţiunii. Plantarea propriu-zisă va avea loc pe 14 noiembrie. Trebuia ca plantarea să aibă loc în octombrie, însă data a fost modificată din cauza avertizării de secetă“, a precizat Liana Buzea (33 de ani), coordonatoarea iniţiativei „Plantăm fapte bune în România!“.   Liana Buzea se gândea la un astfel de proiect din 2011, după Salubrizarea României, eveniment pe care l-a organizat alături de mai mulţi voluntari. Au curățat suprafețe utile de teren transformate în gropi de gunoi. „«Let’s do it Romania!» a fost o acţiune impresionantă. Am reuşit să mobilizăm aproximativ 1% din populaţia României, adică în jur de 200.000 de oameni“, declară tânăra.

 Pentru noul proiect se folosesc puieți de la Romsilva „Ne-am gândit să facem nişte standuri şi să-i încurajăm pe oameni să vină şi să ia gratuit un copac pe care ulterior să-l planteze. Practic, pomişorii pe care îi plantăm nu sunt plătiţi de nimeni, pentru că fac parte din surplusul de puieţi al Romsilva“, precizează Liana Buzea.

Prin acțiunea lor,  voluntarii popularizează și faptul că tăierile ilegale şi cele abuzive sunt nocive pentru întreaga societate. „O să fie o campanie de conştientizare, o să fie despre ce înseamnă pădurea, copacul, care sunt beneficiile aduse. Trebuie ca oamenii să ştie că pădurea îmbunătăţeşte calitatea aerului, filtrarea apei, fixarea solului“, spune Liana Buzea.

 Voluntarii sunt oameni din toate judeţele ţării, care trebuie să aibă grijă de pomişorii proaspăt plantaţi. Ei vor salubriza terenurile pe care se vor face plantările, vor uda copacii şi vor avea grijă să crească într-un mod sănătos, urmând să completeze zonele în care nu s-au prins pomii.    Au reuşit să facă şi o hartă online a zonelor în care se fac tăieri de păduri, disponibilă pe Google Maps.

 „Unele zone în care se fac tăieri de păduri au fost deja marcate pe hartă, dar există posibilitatea să mai semnaleze şi alţii aceleaşi zone. Din acest motiv avem voluntari care validează zonele şi verifică informaţiile primite“, afirmă Liana Buzea.

 Anual, în România se taie ilegal 8,8 milioane de metri cubi de pădure, motiv pentru care în următoarea perioadă urmează să funcţioneze Garda Forestieră, după cum a declarat recent Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Sursa: adevarul.ro


Vă așteptam și pe PAGINA DE FACEBOOK pentru a comenta împreună articolele noastre.


loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here