Giganții pădurilor americane impresionează prin dimensiuni și vârstă

0

Articole adăugate recent

În America de Nord , dar și în America Latină există giganții pădurilor, arbori de zeci de metri înălțime, cu  greutăți de sute de tone și  cu vârste de sute și chiar mii de ani.

Pentru continentul nord –american se distinge arborele mamut  numit Seqoia dendron giganteum, pe scurt Seqoia și face parte din familia chiparosului. Este cel mai mare dintre speciile de Sequia.

Primii care au zărit giganții pădurilor în California au fost vânătorii și  negustorii de blănuri din sec. al XIX-lea. Bineînțeles de existența  lor știau băștinașii amerindieni.  Vestea prezenței unor arbori groși cât elefanții a ajuns și la urechile tăietorilor de lemne care s-au apucat de treabă.

Cei mai mari dintre acești arbori  mamut se găsesc în Parcul Național Sequoia din S.U.A.  Au vârste cuprinse între 2500 și 3000 de ani și ar mai putea trăi câteva mii de ani dacă nimic nu li se întâmplă.  Înălțimile acestora sunt de 80-100 metri diametre ale trunchiului de până la 13 metri și greutăți de sute și chiar mii de tone. Sunt protejați , dar totuși nu mor de bătrânețe. Se prăbușesc atunci când rădăcinile lor nu mai suportă greutatea trunchiurilor sau sunt mistuiți de incendii.

Tot în vestul Americii de Nord între paralelele de 400 și 600 latitudine nordică  sunt conifere de mai mici dimensiuni  decât arborele prezentat. Dintre acestea se pot menționa bradul Douglas, molidul gigantic, etc.

Există și în America de Sud arbori de mari dimensiuni ca stejarul sud-american (Quercus bumelioides), Araucaria (A. angustifolia), Nothofagus (N. dombeyi), Fitzroya (F. cupressoides ), Pterigota (P. excelsa) cu circumferințe la bază cuprinse între 5 și 14 metri, înălțimi de la 55 la peste 80 metri. Vârsta lor diferă unele exemplare trăiesc sute de ani , in timp ce Araucaria poate depăși 1000 ani.

Pe Glob sunt și alte specii de arbori cu dimensiuni mari și vârste venerabile .


Vă așteptam și pe PAGINA DE FACEBOOK pentru a comenta împreună articolele noastre.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here