Cele şapte MINUNI ale lui Ceauşescu. Imaginile impunătoare care au făcut senzație în întreaga lume

5

Articole adăugate recent

Între anii 1978-79, după acel cutremur devastator din 1977 a avut loc un concurs la nivel național pentru reconstruirea Bucureștiului. Mulți consideră că președintele comunist Nicolae Ceaușescu avea ambiţie, curaj și nebunie duse la extrem. Cele mai impunătoare construcții au fost realizate în Epoca de Aur, cu mari eforturi din partea populației (clasei muncitoare) . Printre acestea se numără și „ Cele șapte minuni”.

CASA POPORULUI (azi Palatul Parlamentului)

Este, conform World Records Academy, cea mai mare clădire administrativă pentru uz civil ca suprafață din lume, cea mai scumpă clădire administrativă din lume și cea mai grea clădire din lume, deci deține un triplu record.

Casa PoporuluiÎntre anii 1978-79, după acel cutremur devastator din 1977 a avut loc un concurs la nivel național pentru reconstruirea Bucureștiului. Concursul a durat circa patru ani și a fost câștigat de Anca Petrescu, o tânără arhitectă care a condus lucrările pentru realizarea acestui proiect controversat.

În anii 80 erau demolați peste 7 km² din vechiul centru al capitalei și mutați 40.000 de oameni din această zonă. La muncă au fost folosiți militari în termen și astfel costul a fost minim.

Proiectul de reconstruire a Bucureștiului cuprindea ridicarea clădirilor: Palatul Parlamentului – Casa Republicii, Ministerul Apărării Naționale, Casa Radio, Hotelul Marriott – Casa de Oaspeți, Casa Academiei Române, Parcul Izvor și Bulevardul Unirii – Victoria Socialismului.

Valoarea de piață a Casei Poporului era în 1989 estimată la 1.75 miliarde dolari, iar în 2006 la 3 miliarde de euro.

TRANSFĂGĂRĂŞANUL

Este Drumul Național 7C (DN7C) care leagă regiunea istorică a Munteniei cu Transilvania.

TransfagarasanulTransfăgărășanul a fost construit între anii 1970 – 1974, la inițiativa lui Nicolae Ceaușescu care și-a dorit realizarea acelui proiect ambițios.

În prezent, Transfagarasanul este obiectiv turistic, fiind deschis în totalitate circulaţiei rutiere între lunile iunie-octombrie.

CANALUL DUNĂRE-MAREA NEAGRĂ

Construcția canalului a început în anul 1949. O mare parte a muncitorilor folosiți erau deținuți politici și membrii unor minorități etnice și religioase.

Can. Dunare-Marea NeagraÎn 1955 lucrările au fost sistate, dar s-au reluat, cu un nou proiect, în 1976. Inaugurarea canalului a fost făcută pe 26 mai 1984, de către Nicolae Ceaușescu. În total s-au excavat 294 milioane m3 la canalul principal și alte 87 milioane m3 la ramura nordică, Poarta Albă-Midia Năvodari (mai mult cu 25 milioane decât la Canalul Suez și cu 140 milioane decât la Canalul Panama). Au fost turnate 5 milioane m3 de betoane.

Investiția a reprezentat 2 miliarde de dolari recuperată prin scurtarea distanței de transport în 50 de ani. Anual canalul aduce venituri  de circa 3 milioane de euro.

METROUL DIN BUCUREŞTI

Între anii 1936 – 1940, când în București s-au făcut ample lucrări de modernizare, s-a pus problema construirii unor linii de metrou pentru a se ușura transportul de călători într-o capitală din ce în ce mai aglomerată.

MetroulÎn anul 1952 s-a emis o Hotărâre a Consiliului de Miniștri privind înfiinţarea Institutului de Proiectare și a Direcției Generale a Metroului din București, ambele subordonate Ministerului Transporturilor. Circa doi ani s-au elaborat studii, dar, sub influența școlii sovietice, care recomanda pentru metrou și funcția de apărare, spre a fi folosit ca adăpost împotriva bombelor în caz de război, s-au avut în vedere adâncimi între 20 și 40 m. Costurile mari au determinat amânarea construcției metroului.

În februarie 1972, la indicația conducerii, s-a constituit un colectiv pentru proiectarea metroului din București, compus din aproape 30 de specialiști, din diferite domenii. Din 1975 au început efectiv lucrările de construcție a metroului. Prima linie, M1, a fost inaugurată pe 16 noiembrie 1979, între stațiile Timpuri Noi și Semănătoarea. Lungimea liniei era de 8,63 km și avea 6 stații.

BARAJUL VIDRARU

Construcția Barajului Vidraru a început în anul 1961.

Barajul Vidraru„Primul semnal de începere a construcției barajului a fost coborârea de la înălțimea de 180 de metri, pe cabluri aeriene, a primei bene pline cu beton. Au urmat apoi zile încordate de munca eroică. Pe șantier, tehnica înaintată, metodele moderne de lucru, mijloacele mecanice contribuie la obținerea unui ritm înalt de execuție. Turnarea betoanelor se face în cofraje metalice, ceea ce contribuie la obținerea unei productivități superioare cu 20% față de metoda clasică. Constructorii intensifică întrecerea socialistă pentru a realiza acest important obiectiv hidroenergetic la termenele prevazute și chiar mai devreme”, se scria într-un articol propagandistic din ziarul Scânteia din 10 aprilie 1965.

Barajul a fost umplut la capacitate abia în luna decembrie 1965. Astfel s-a născut Lacul de Acumulare Vidraru, așezat între Munții Frunții și Ghițu.

Când a fost finalizat, barajul se situa la acea vreme pe locul 8 în Europa și pe locul al 20-lea în lume.

CASA RADIO

Casa Radio a rămas o clădire neterminată din București, situată în apropierea râului Dâmbovița și a Cotroceniului. Construirea sa a început înainte de 22 decembrie 1989.

Casa RadioTrebuia să fie Muzeul Național de Istorie a Republicii Socialiste România. Astăzi, este unul dintre cele mai mari proiecte imobiliare propuse spre dezvoltare în capitală. Oare când se vor finaliza lucrările acestei construcții începută în comunism?

Sursa: a1.ro


Vă așteptam și pe PAGINA DE FACEBOOK pentru a comenta împreună articolele noastre.


5 COMENTARII

  1. Am fost de fata la construirea Casei Poporului, eram doar UN copil de 16 ani. S-a construirea cu detinuti tinuti in lanturi si paziti deilitieni cu mitraliere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here