Articole adăugate recent

In ultima vreme au aparut pe internet zeci de clipuri in care apar politisti, mai ales cei de la Politia Rutiera care opresc diverși soferi, ce au încălcat (sau nu) diverse norme rutiere, iar șoferii mai „viteji” filmează momentul in care acești polițiști rutieri le cer actele pentru verificări. De cele mai multe ori acești conducători auto se „iau în gură” cu agenții pe motiv ca aceștia ar face abuz.

Am considerat necesar sa va prezentam câteva drepturi ale șoferilor atunci când sunt opriți de polițisti rutieri, pentru ca in eventualitatea in care veti fi puși int-una din situațiile in care ati încălcat o norma rutiera, sa știți cum procedați.

Daca circulați regulamentar si sunteți oprit de un echipaj de politie, sau dacă „v-a prins radarul” trebuie sa stiti ca aveti si drepturi nu doar obligatii.

Conform site-ului politisti.ro, politistii sunt obligati sa respecte anumite reguli si sa va prezinte anumite acte atunci cand ele sunt solicitate de „cel oprit” in trafic. Neprezentarea acestora si notarea refuzului organului de a prezenta aceste acte pot duce la anularea unei eventuale amenzi.

Într-adevăr poliţistul are obligaţii şi trebuie să respecte anumite proceduri, dar acest lucru nu duce la anularea sancțiunilor aplicate de acesta. Respectarea de către poliţist a procedurilor şi a obligaţiilor ce îi revin sunt chestiuni de bucătărie internă, iar verificarea şi sancţionarea unor eventuale încălcări este atributul exclusiv al sefilor ierarhici ai poliţistului, în niciun caz al conducătorului auto, al cetăţeanului de pe stradă sau al contribuabilului ce are impresia că poliţistul e angajatul său şi e dator să-i cânte în strună.

1. Trebuie sa se prezinte (ai dreptul sa-i ceri legitimatia, sa ti-o arate. Pe care este inscris numarul sau… E foarte folositor acesta in instanta).

2. Sa-ti spuna motivul opririi. Actele se cer pe un motiv (legea nu mai permite sa se opreasca masini si apoi sa se caute motive de amenda).

3. Daca este filtru, ai dreptul sa ceri ordinul de serviciu in care trebuie sa se regaseasca data si intre ce ore au voie sa faca filtru, strazile pe care actioneaza si numele persoanelor care participa din echipaj.

4, Deci, la oprire, se comunica soferului motivul si nu poti fi sanctionat decat pe acel motiv (asta daca nu cumva ai portbagajul plin cu arme si doua cadavre legate la spate).

5. La amenda ai doua locuri unde semnezi: unul prin care recunosti fapta si al doilea ca iei la cunostinta de amenda. Deci puteti sa semnati ca luati la cunostinta de amenda…dar sa nu recunasteti fapta, si sa-l convocati la Tribunal sub asistenta juridica pe dumnealui.

6. Cel mai IMPORTANT: ori de cate ori aveti un necaz cu politia, fie noapte, fie zi, puteti sa sunati la 112 (Apel National de Urgenta) si sa spuneti ca aveti probleme cu echipajul cutare. In maximum 10 minute (in Capitala) apare un echipaj de la “Capitala” si astia nu se uita ca sunt colegi de-ai lor, vor face imediat un raport. Care poate fi totusi util la Tribunal.

7. Politistii de pe radare nu mai au voie sa dea filmul inapoi. Deci, daca va opresc si stiti ca nu ati comis-o prea rau, le cereti ferm sa va arate: A. Legitimatia care atesta ca au dreptul de a lucra pe masina de radar… Sa aiba vizele la zi.
B. Copie DE PE certificatul metrologic al aparatului radar cu modelul si seria aparatului.
C. Legitimatia care atesta faptul ca are dreptul de a conduce masina Ministerului de Interne… Sa fie vizata.
D. Daca mai fac scandal, le cereti sa va arate “ordinul de serviciu”… Este un fel de foaie de parcurs in care scrie unde au voie sa isi desfasoare activitatea respectiva.

În privinţa acestor documente „legitimatia care atesta ca au dreptul de a lucra pe radar” ori „legitimaţia care atestă dreptul de a conduce masina Ministerului de Interne” şi copia DE PE certificatul metrologic, sunt doar afirmaţii infantile, similare cu cea privind „ordinul de serviciu” pentru că e logic pentru orice om lucid că asemenea documente au caracter intern, iar verificarea lor se face de şeful ierarhic al poliţistului.

Certificatul de verificare metrologică se poate solicita doar de instanţa de judecată în cazul în care contravenientul formulează contestaţie împotriva procesului verbal, iar acest document se trimite în copie instanţei, în niciun caz conducătorului auto sancţionat.

Aceste acte trebuie sa fie intotdeauna asupra agentului de pe radar… Dar faptul ca-l mai intrebi de ele, de cele mai multe ori duce la un… simplu avertisment.

Fals! Afirmaţia asta e chiar hilară şi dovedeşte habarnismul ce îl caracterizează pe autorul textului. Cei care procedează aşa cum sunt îndrumaţi în acest text, nu vor face decât să-l enerveze inutil, să-l provoace şi să-şi asigure înverşunarea poliţistului de ai sancţiona exemplar.

Afla mai multe pe politisti.ro


Vă așteptam și pe PAGINA DE FACEBOOK pentru a comenta împreună articolele noastre.


RECOMANDARE
Ai noștri au criticat-o, dar medicii englezi îi dau acum dreptate. Schema de tratament a Flaviei Groșan, confirmată de specialiștii din Marea Britanie
loading...

3 COMENTARII

  1. draga domn gabor yo.daca iti dau 50e ma lasi in pace cand ma prinzi?…sau e prea putin.inteleg ca iti faci meseria cu drag si in folosul comunitatii, dar dupa cum scrii mai sus pot sa spun ca esti la fel ca toti incultii de politisti din romania.vad ca il ataci pe domul jurnalist si il faci analfabet dar textul tau denota ca in scoala nu ai fost printre primii.eu unu chiar am sa incerc sa iti cer toate „cacaturile” scrise de mai sus numai ca sa te enervez, si sa te dau in judecata pt ca majoritatea faceti abuz, ca esti un organ al…. politiei.

  2. ba da prosti sunteti cu articolul vostru cu tot . auzi domnu redactor, ziarist etc , va invit pe toti care ati luat parte la publicarea acestui articol sa depasiti viteza si sa imi cereti cacaturile astea ce le scrieti voi si o sa vedeti ce sa intampla . prosti mai puteti fi :)))))))))))) . oameni buni , nu va luati dupa prostiile scrise de niste analfabeti , ” mari ziaristi ” :)))))))

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here