Deși se numește Lacul Eyre unii-l consideră  doar o regiune depresionară, două scobituri nu foarte adânci din inima însetată a Australiei. Fundul depuneri de sare al suprafeței lacustre este uscat intervale mari de timp. La țărmuri are o margine groasă, albicioasă de minerale.

La perioade mari de timp, de circa zece ani, câmpia sărăturoasă se trezește prin  lumea vie care se dezvoltă aici.

Aflat in cel mai jos punct al Australiei, fundul depresiunii se găsește la 15 m sub nivelul marii. Lacul Eyre este alimentat cu apa dintr-o regiune întinsă. Cele două zone ale sale Eyre North si Eyre South totalizează o suprafață de 9600 de km2.

Atunci când plouă, apa se scurge de pe versanții munților din depărtare și umple albiile uscate ale râurilor. Râurile , la rândul lor, umplu Lacul Eyre care explodeaza de forme de viață. Plantele înfloresc rapid, grăbite să-și realizeze ciclul vegetativ si să producă semințe înainte de instalarea secetei. Apa trezește la viață algele si ouăle de crevete din stratul de nămol. Apar si pasările. Rate, culici, cormorani si pescăruși se hrănesc aici cu peștii ajunși in lac odată cu apele curgătoare.

Cocostârcii si pelicani formează pe maluri colonii zgomotoase, unele cu zeci de mii de cuiburi.

Când curgerea apei încetează lacul se evaporă rapid datorită căldurii si devine tot mai sărat. Este o perioadă critică pentru niște viețuitoare. puii trebuie să crească si sa învețe să zboare înainte ca Eyre să sece. Hrana se imputinează, iar pasările pleacă abandonând puii nematurizați.

Peștii de apa dulce se sufoca in apa sărată. Treptat lacul redevine un strat gros de nămol acoperit în multe sectoare de o crustă de sare. Pământul devine iarăși arid,  așteptând o altă ploaie.

Sursa: taramuriminunateaustralia.blogspot.roVă așteptam și pe PAGINA DE FACEBOOK pentru a comenta împreună articolele noastre.


loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here