Articole adăugate recent

Domnitor al Ţării Româneşti între 1530 şi 1532, Vlad Înecatul a avut o domnie scurtă şi foarte agitată, cu numeroase tentative ale nobilimii de a-l da jos de pe tron. Şi finalul vieţii lui Vlad Înecatul a fost unul neobişnuit.

Născut în 1508, Vlad Înecatul a fost fiul lui Vlad cel Tânăr (Vlăduţ) aşa cum reiese dintr-un document din 26 iunie 1588 în care Mihnea Turcitul punea în pomelnicul mănăstirii Dealu şi pe „Vlăduţ voievod, părintele lui Vlad voievod Înecatul“. Domnia a obţinut-o de la Înalta Poartă în urma încercării lui Moise Vodă de a scutura jugul turcesc. În vara lui 1530, Vlad Înecatul a adunat tabăra boierilor nemulţumiţi de politica autoritară a domnului şi, cu armata pusă la dispoziţie de sultanul Suleiman Magnificul, a venit în Ţara Românească. Moise a încercat, în primă fază, să opună rezistenţă, după care, trădat de boierimea temătoare de consecinţe în frunte cu familia Craioveştilor, a renunţat la opoziţie şi s-a retras în Transilvania.

La scurt timp după ce Vlad Înecatul a urcat pe tron, Moise, ajutat de marele ban Barbu al II-lea Craiovescu, cumnatul său, a strâns o armată de mercenari din Transilvania şi s-a întors în Ţara Românească pentru a lua tronul. Pe 24 august 1530 a trecut prin pasul Rucăr, apoi s-a îndreptat spre Slatina pentru a face joncţiunea cu trupele lui Barbu al II-lea Craiovescu. Pe 29 august 1530, într-o luptă dată la Viişoara, cei doi sunt ucişi iar armata strânsă de ei este spulberată. Pe parcursul celor doi ani şi trei luni de domnie, familia Craioveştilor a încercat în repetate rânduri să îl dea jos pe Vlad Înecatul de pe tron.

Mai mulţi dintre complotişti au fost executaţi. Vlad al VI-lea Înecatul este cel care a ctitorit mănăstirea Viforâta, important monument arhitectonic al secolului al XVI-lea în Ţara Românească. Sfârşitul domniei lui Vlad al VI-lea Înecatul se leagă de un moment stupid de la care provine şi supranumele său. Conform mai multor cronici ale vremii, în vara anului 1532, domnitorul s-a îmbătat şi s-a înecat cu tot cu cal în Dâmboviţa, la doar 24 de ani

Citeste mai mult: adev.ro/q5rzoeVă așteptam și pe PAGINA DE FACEBOOK pentru a comenta împreună articolele noastre.


RECOMANDARE
Sunati la 112 dacă vedeți vecinii ca fac petreceri in această perioadă! Sfatul vicepremierului României
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here