Italia, primele doua cazuri de infectare cu virusul chnezesc. Urgență de sănătate publică de interes internațional din cauza coronavirusului Wuhan

0

Articole adăugate recent

Virusul din oraşul chinez Wuhan reprezintă o „urgență de sănătate publică de interes internațional”, a anunţat joi seară Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), în condiţiile în care epidemia se extinde în afara Chinei, transmite Mediafax.

OMS folosește termenul de „urgență de sănătate publică de interes internațional” pentru a face referire la „un eveniment extraordinar” referitor la sănătatea publică.

Există două criterii pentru ca un asemenea eveniment să poată fi considerat o astfel de urgență. În primul rând, epidemia trebuie să afecteze cel puțin două țări. În al doilea rând, este necesar ca epidemia să impună „un răspuns internațional coordonat”.

Potrivit OMS, starea de urgență se referă la „o situație serioasă, neobișnuită sau neașteptată”.

Declararea stării de urgență duce la măsuri mult mai stricte în domeniul sănătății, la o creștere a finanțării în domeniul medical și la alocarea unor resurse suplimentare pentru prevenirea răspândirii bolii.

De asemenea, o astfel de decizie ar putea determina statele lumii să impună restricții asupra comerțului și libertății de mișcare a populației, cu toate că OMS de obicei face tot posibilul pentru a evita restricțiile impuse comerțului.

Totodată, autoritățile naționale ar putea introduce măsuri suplimentare de scanare în aeroporturi și în alte spații publice pentru monitorizarea stării de sănătate a populației.

Recomandările impuse de OMS sunt temporare și revizuite din trei în trei luni.

Din 2009 până în prezent starea de urgență a fost declarată de cinci ori: în 2009 din cauza pandemiei de gripă porcină, epidemia de poliomielită din 2014, cea de Ebola din Africa de Vest din 2014, epidemia de Zika din 2015-2016 și cea de Ebola din 2018.

Autoritățile chineze au anunțat că 42 de persoane au murit în cursul zilei de joi din cauza noului coronavirus din China, astfel că numărul total al deceselor se ridică acum la 213.

Primele două cazuri de infectare cu noul coronavirus din China au fost confirmate în Italia, țară unde trăiește cea mai mare comunitate de români, transmite corespondentul Digi24.

Vestea a fost dată de premierul Italiei, Giuseppe Conte, într-o conferință de presă susținută împreună cu ministrul sănătății.

Bolnavii sunt doi turiști chinezi din Wuhan, soț și soție, aflați de zece zile în Italia. Mai precis au ajuns la Milano, în data de 23 ianuarie.

După ce au vizitat mai multe orașe din Italia, au venit și la Roma și miercuri seară au acuzat simptomele specifice virusului. Au fost imediat preluați de o ambulanță și transportați la Institutul Național de Boli Infecțioase din Roma. Aici, cei doi au fost plasați în carantină, iar hotelul în care s-au cazat este în centrul unei operațiuni de verificare. Camera în care au dormit cei doi turiști a fost sigilată și va fi decontaminată.

Măsuri ulterioare ar putea fi aplicate și persoanelor care au intrat în contact cu cei doi turiști.
Cuplul de chinezi bolnavi făcea parte dintr-un grup de turiști. Au făcut turul Italiei

Cuplul făcea parte dintr-un grup și împreună au făcut un tur al Italiei. În momentul în care au fost confirmate suspiciunile, restul turiștilor se deplasau cu un autocar spre un alt oraș din apropierea Romei. Au fost activate procedurile de supraveghere sanitară și cu toții au fost recuperați și escortați de forțele de ordine până la Institutul de Boli Infecțioase.

Hotelul din centrul Romei a fost evacuat. Este un hotel de patru stele, cu 200 de camere și trei restaurante. O mașină de poliție staționează în fața hotelului, acolo unde deja s-au adunat grupuri de jurnaliști.
Cursele din și înspre China, anulate

Pe de altă parte, toate cursele aeriene din și înspre China au fost anulate.

Dar cinci zboruri din Beijing, Shanghai, Hangzhou, Chongqing, Guangzhou sunt deja pe drum și sosirile sunt prevăzute vineri dimineață, între 5:22 și 7:00, la Roma și Milano. Rămâne de văzut ce măsuri vor adopta autoritățile.

Tot în Italia, în orașul-port Civitavecchia, nu departe de Roma, un pachebot cu şapte mii de pasageri la bord a trebuit să fie reținut la cheu mai mult de o zi până ce au fost gata analizele pentru doi pasageri de la bord, suspectaţi de infectare cu virusul misterios. Testele au infirmat însă diagnosticul.

Însă tocmai când toată lumea respira ușurată, a apărut această conferință de presă în care autoritățile au confirmat primele două cazuri reale, altele decât cele de pe nava de croazieră.

Apariția acestor cazuri nu este una surprinzătoare, au spus oficialii, ținând cont că în Europa sunt deja zece cazuri. Era doar o chestiune de timp. Situația este una serioasă, dar poate fi ținută sub control a spus ministrul sănătății italian, Roberto Speranza.


Vă așteptam și pe PAGINA DE FACEBOOK pentru a comenta împreună articolele noastre.


RECOMANDARE
Informații, NEȘTIUTE până acum, despre celebrul laser românesc cu care românii ar fi topit tancurile rusești în anul 1968

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here