Iubire de mamă! „Dumnezeu a vrut ca amândoi să fim admişi, şi nu oricum“

Îşi doreşte un loc de muncă, îi place să filmeze la activităţile sportive, cum sunt jurnaliştii pentru secţiunea sport.

0

O mamă din Buzău şi fiul ei, un tânăr cu deficienţe de auz şi vorbire, au fost admiși la Facultatea de Jurnalism din Bucureşti.

În vârstă de 52 de ani, buzoianca Ionica Tarău este un membru activ al societăţii civile din Buzău, fiind implicată în acțiuni de susţinere a persoanelor cu deficienţe de auz. Este  asistent social, mediator social, formator, interpret în limbaj mimi- co-gestual şi specialist în activitatea de lobby.

A vrut să fie studentă la vârsta de 52 de ani din dorința de a-şi ajuta fiul cu probleme să ajungă ceea ce-şi doreşte. Mihai, în vârstă de 26 de ani, a fost încurajat de mama sa să urmeze cursurile unui liceu, iar anul acesta a promovat examenul de Bacalaureat, la care a obţinut media generală 6,60.

Pentru surzii din România, liceul este punctul final al parcursului şcolar, deoarece facultăţile nu pun la dispoziţie şi un interpret în limbajul mimico-gestual.

Pentru Ionica nu a fost uşor, a avut de învățat și, în plus, purta în suflet temerea că numai unul dintre ei va fi admis.

„Astăzi, la prima oră, aproape că nu aveam curajul să postez ceva. Gândeam… Dacă voi lua eu examenul şi Mihai nu? Dacă-l va lua el şi eu nu? Ei bine, Dumnezeu a vrut ca amândoi să fim admişi, şi nu oricum“, a scris Ionica Tarău pe Facebook.

Ionica Tarău a fost a patra pe listă, cu nota 7.80, iar fiul ei, pe locul şase.  „Am simţit alături de Mihai că examenele pentru surzi sunt foarte grele. Din această cauză este puţin speriat.

Nu toate cuvintele au traducere, nu sunt profesori care să comunice cu ei prin semne. Cred că cel mai bine pentru ei este ca examenele să fie cu test grilă, întrebare şi răspuns; mai bine decât o poveste. Gramatical, este de asemenea greu“, afirma mama.

Mihai vrea să devină operator de imagine după absolvirea facultății. „Vrea să filmeze activităţi din sport, sănătate şi educaţie. Îşi doreşte un loc de muncă, îi place să filmeze la activităţile sportive, cum sunt jurnaliştii pentru secţiunea sport. Îşi doreşte mult ca, din lumea surzilor, să vadă la televizor la fel cum auzitorii percep diferite emisiuni TV“, spunea Ionica Tarău.

Fiul Ionicăi îşi dorea iniţial să devină cadru didactic, dar pasiunea pentru televiziune a învins. Intenționează să lucreze ca operator de imagine în cadrul Consiliului Naţional al Dizabilităţii.

„El a mai mers cu mine la Consiliul Naţional al Dizabilităţii, unde există un studio şi se filmează. E speriat de aparatură acum, pentru că una e să filmezi cu telefonul sau un aparat foto, şi alta e să foloseşti o aparatură pe care nu o cunoşti, complicată, cum este cea profesională. Dar are suficient timp să se adapteze şi să înveţe“, afirma Ionica Tarău.

Sursa: adevarul.ro


Vă așteptam și pe PAGINA DE FACEBOOK pentru a comenta împreună articolele noastre.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here