Lacul de o frumusețe aparte. Se află în România, pe un munte de sare și deține 3 recorduri mondiale

0

Dacă nu știați, în România, există un lac cu trei recorduri mondiale. Este căutat de turiști din țară și străinătate.  Lacul Ursu, nu doar că e o atracție turistică cu locuri pitorești, ci și un loc de tratare a unor boli.

Proprietățile apei sunt unice din toată Europa, aici persoanele suferinde au posibilitatea de a face proceduri de profilaxie pentru tratarea diverselor afecțiuni cardiovasculare sau reumatice. Nămolul lacului este utilizat ,de asemenea, în tratamente.

Lacul Ursu se află în stațiunea Sovata din județul Mureș, și este înscris în lista monumentelor naturale din România.

Cele trei recorduri mondiale pe care lacul le deține:

cel mai mare lac helioterm din lume;

singurul lac cu apă sărată înconjurat de o vegetație bogată, lucru datorat solului vulcanic depus în timp;

singurul lac natural din lume despre care se cunoaște, data exactă la care s-a format

În anul 1875, la 27 mai, a avut loc o prăbușire de teren, creându-se astfel o formațiune geologică, de natură carsto-salină.

Lacul Ursu şi-a primit numele după forma sa, asemănată cu o piele de urs. Se află la o altitudine de 502 m, pe un munte de sare de 3 km adâncime. Lacul are o suprafaţă de 40.235 m, adâncimea de 18,10 m, lăţimea de 170 m şi o salinitate medie de 250g/l.

Fenomenul de heliotermie al lacului, a fost descoperit în jurul anului 1900, constatându-se „stratificațiile concentrațiilor saline ale apei lacului și încălzirea inegală a acestor straturi de către radiația solară”.

Având o greutate specifică mai mică, apa dulce se întinde pe suprafața lacului, formând un strat de câțiva centimetri grosime. Primăvara, straturile sărate inferioare (1,40 — 2,50 m) se încălzesc sub acțiunea razelor solare, până ating 40-50 grade Celsius (la sfârșitul lunii iunie).

Apa sărată, datorită greutății sale specifice mai mari, nu se ridică la suprafață și își păstrează căldura înmagazinată până la mijlocul sezonului de vară. În vara anului 1900, la o adâncime de 1,32 m lacul avea temperatura de 71 grade Celsius.

În prezent, în condiții optime, la data deschiderii lacului pentru public, temperatura maximă a apei sărate  ajunge la 50-55 grade Celsius. Vara, temperatura apei scade treptat.

Sursa: romaniastar.ro


Vă așteptam și pe PAGINA DE FACEBOOK pentru a comenta împreună articolele noastre.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here