Mai avem o șansă – studiile o confirmă! Romania este tara copiilor supradotați! 1 din 4 copii romani are IQ-ul peste 130!

Medicului Valentin Boldea arăta că „indicat este ca de la o vârstă fragedă, cel mic să fie înscris în diverse activităţi.

0

Statisticile Institutului de Studii şi Cercetări Avansate Giftel Educatio ne arată că România este o țara copiilor supradotați: unul din patru copii are coeficientul de inteligenţă de peste 130 (depășindu-se media europeană. Problema gravă este că puţini dintre aceştia au şi şansa unei educaţii care să le valorifice potenţialul.

Copiii supradotaţi sunt capabili de performanţe ridicate, care demonstreazǎ  achiziţii şi/sau abilitǎţi potenţiale, precum: capacitate intelectuală generală, aptitudine academică specifică, gândire creativă sau productivă, capacitate de lider, arte vizuale şi reprezentative, capacitate psihomotorie.

Nu este prea uşor să identifici un nivel de inteligenţă peste medie fără instrumente adecvate, relatează adevarul.ro

Medicului Valentin Boldea arăta că  „indicat este ca de la o vârstă fragedă, cel mic să fie înscris în diverse activităţi. Chiar de la doi ani poate fi inclus în colectivităţi, în diverse cluburi, unde se poate face o selecţie. IQ-ul este cel care va stabili dacă din punct de vedere al inteligenţei cel mic este peste medie.

Atenţie însă – mai nou nu se mai discută că un IQ mare aduce automat succesul, ci şi o pondere importantă de coeficient emoţional. Acesta asigură adaptabilitatea celui mic, în diverse situaţii. Din păcate, mai ales în România, aceşti copii se pierd din cauza faptului că părinţii nu le testează din timp capacităţile fizice şi intelectuale.”

„Există teste psihologice pe care le pot face de la 2 ani şi care pot să determine personalitatea copilului supradotat. Unii au personalitate de lider, alţii sunt colerici, alţii sunt mai delăsători. Toate aceste caracteristici pot fi orientate către un domeniu sau altul. Aşa poţi observa dacă e migălos în lucruri practice, de exemplu. Mulţi au o curiozitate excesivă, iar din întrebările lor îţi poţi da seama de gradul de sclipire”, a spus medicul Valentin Boldea.

Sistemul şcolar nu îi ajută prea mult pe cei supradotaţi. Rolul cel mai important în educaţia copilului îl are tot părintele. Trebuie să facă diferenţa dintre educaţie formală, care se face la şcoală şi cea non-formală, prin cultivarea pasiunilor.

Sursa: stireazilei.com


Vă așteptam și pe PAGINA DE FACEBOOK pentru a comenta împreună articolele noastre.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here