Mașini românești necunoscute de mulți români, construite de pionieri ai automobilismului

0

Multe dintre aceste modele de mașini fabricate în țara noastră nu au rezistat în timp.

Aurel Persu este un nume important în  istoria industriei auto din România. El este cel care a brevetat şi construit primul automobil aerodinamic de pe Glob.

masina lui Aurel Persu

Dumitru Vasescu a creat în anul 1880 un autoturism care funcţiona cu cărbuni. Avea o  căldare multitubulară cu ţevi de legătură. Maşina era dotată cu  jante din metal  acoperite cu anvelope de cauciuc plin. Sistemul de frânare avea două elemente mecanice independente. Ele acţionau roţile din spate. Rezervorul de apa era montat sub scaunul şoferului, volanul era localizat pe partea dreapta a maşinii, iar ţevile şi manometrele erau ascunse, pentru estetică.

masina cu carbuni

Malaxa a fost prima maşină 100% românească. Se fabrica la Reşiţa, în 1945, în uzinele industriaşului Nicolae Malaxa, imediat după al Doilea Război Mondial. Malaxa avea un motor cu 3 cilindri,  răcire forţată cu aer și putea să dezvolte 30CP.

Malaxa

În 1958 Oszkar Beke a realizat, un microautomobil având motorul unei motociclete germane, marca Zundapp. Caroseria era lucrată manual, iar maşina avea o formă ciudată pentru acea vreme.

microautomobil

Automobilul Rodica a fost construit în anii ’50 de către inginerul Nicolae Lucaci. Maşina era denumită după prenumele  fetiţei lui. Acea mașină avea un motor de 13 CP,  poziţionat frontal şi doar două locuri.

Rodica

Decapotabila este numită M.R. (inițialele constructorului Radu Manicatide). Maşina avea tot două locuri. Motorul de motocicletă în doi timpi  producea cca.  11 CP. Autovehiculul putea să atingă aproximativ 70 de Km/h. Aspectul caroseriei a fost inspirat de Jaguar XK120.

MR

GAL este  microautomobilul construit de Gheorghe Gal. Cu acesta, Gal a ajuns campion la motociclism în anii `30. Au fost create doar câteva exemplare. Un astfel de vehicul avea trei roţi, motor Jawa de 250 cm3 și două locuri. Motorul era de 12 CP, putând ajunge la 75 de Km/h. Gheorghe Gal a avut ca sursă de inspiraţie un model asemănător produs de cei de la Morgan.

GAL

Sursa: autoturisme-romania.ro


Vă așteptam și pe PAGINA DE FACEBOOK pentru a comenta împreună articolele noastre.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here