Mica Germanie din România: un sat în care școala are lift, există zonă de agrement, pistă de bowling, cămin de bătrâni, iar parcul industrial își așteaptă investitorii

Comuna Petreşti din judeţul Satu Mare reprezintă un model de dezvoltare rurală datorită investiţiilor făcute cu bani europeni şi seriozităţii de care dă dovadă comunitatea de șvabi

1

Articole adăugate recent

Mediul rural românesc al ultimelor decenii este sinonim cu drumuri neasfaltate, lipsa sistemelor de alimentare cu apă şi a canalizării, şcoli în ruină, oameni care abia îşi duc existenţa, împovăraţi de neajunsuri şi, în mare parte, dependenţi de ajutoare sociale.

La 11 kilometri de municipiul Carei, o localitate iese din tiparele mediului rural românesc. Este vorba despre comuna Petrești, unde autoritățile au ajuns să se gândească la proiecte care țin mai degrabă de occident decât de estul Europei. Apă și canal există de câțiva ani iar curățenia este la ordinea zile la fel ca și conservarea tradițiilor șvăbești așa că autoritățile au gândit proiecte de dezvoltare la care alte comunități abia îndrăznesc să spere.

Care este secretul? Investițiile făcute din bani europeni dar și seriozitatea de care dă dovadă comunitatea de șvabi. Graţie fondurilor comunitare, satul pare mai degrabă un cochet orășel de provincie, cu școală modernă, zonă de agrement pentru întreaga familie, cămin pentru bătrâni și singurul parc industrial acreditat din județ.

Școala a fost complet renovată şi modernizată, dotată cu teren de fotbal, iar utilitățile ar putea rivaliza chiar și cu unități de învățământ din orașele mari ale ţării.

Avem dotări de ultimă generație, de la table inteligente la calculatoare și bineînțeles lift pentru că avem copii cu dizabilități și trebuie să venim în sprijinul lor, a declarat primarul Otto Marchiș.

Tot pentru tineri și copii dar mai ales pentru a cultiva spiritul comunității, autoritățile locale au amenajat, pe o suprafață de șapte hectare, o zonă de agrement dedicată familiilor. A fost realizat un ponton, un lac de pescuit, un centru de distracție cu pistă de bowling și masă de tenis, un loc de joacă. minigolf, teren de tenis pe zgură şi amfiteatru în aer liber.

Ne-am gândit că trebuie să oferim o alternativă pentru petrecerea timpului liber. Așa a luat ființă zona de agrement. Avem un spațiu pentru picnic, cu grătare, domnii pot să pescuiască  iar aproape am amenajat un loc de joacă pentru cei mici. Nu am uitat nici de tineri care pot să se joace bowling sau tenis de masă iar dacă vor pot ieși afară unde am realizat deja un teren de tenis pe zgură. Acum că vine 1 Mai vom amenaja și minigolful iar pentru serbări sau spectacole avem amfiteatrul în aer liber, povestește primarul.

GALERIE FOTO:

Pentru că localitatea nu se poate baza doar pe banii ce vin de la Uniunea Europeană, primarul s-a gândit și la cum ar putea aduce sume suplimentare la bugetul local. Pentru asta a întocmit un nou proiect, de data asta pentru a atrage investitori. Așa a reușit să facă la Petrești primul și singurul parc industrial din județul Satu Mare, recunoscut ca atare de Ministerul Dezvoltării. Petreștiul oferă potențialilor investitori aceleași condiții cu care Polonia a reușit să câștige sute de companii venite dinspre occident: utilități la poartă, brown field sau green field, în funcție de necesitatea viitoarei firme.

Investitorii au aici de toate, toate utilitățile de care au nevoie pentru a începe producția. Drumul e făcut și am realiza și bazinele cu apă necesare pentru eventualele intervenții de urgență. Avem deja construită o hală, a primăriei și practic așteptăm doar să vină investitorii, a declarat Otto Marchiș.


Vă așteptam și pe PAGINA DE FACEBOOK pentru a comenta împreună articolele noastre.


RECOMANDARE
De câte ori pe an au voie sa facă dragoste creștinii adevărați

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here