Articole adăugate recent

Deşi populaţia urbană beneficiază de o calitate crescută a vieţii comparativ cu oamenii care trăiesc în zonele rurale, cercetătorii încep să evidenţieze o serie de moduri surprinzătoare prin care stilul de viaţă urban afectează semnificativ starea de sănătate.

Cele mai noi studii arată că expunerea zilnică la poluarea urbană afectează sănătatea oamenilor încă înainte de naştere, crescând predispoziţia către o viaţă tulburată de boli cronice: boli autoimune, tulburări mentale, artrită, afecţiuni cardiace, cancer sau infertilitate.

Cercetătorii de la Universitatea Granada din Spania au descoperit că bebeluşii născuţi în oraşe sunt mai mari şi cântăresc mai mult decât cei din regiunile rurale, ceea ce ar putea să sune încurajator. Însă analizele placentelor mamelor din mediile urbane şi rurale arată că primele dintre acestea prezintă un nivel cu mult mai ridicat de poluanţi chimici (numiţi xenoestrogeni) în sânge, deci îşi expun bebeluşii unor probleme de sănătate mult mai mari.

Xenoestrogenii se găsesc în vaporii de benzină şi în alte surse de poluare ce afecteaza mediul oraşelor aglomerate şi se fac vinovaţi pentru creşterea în exces a fetusului, obezitate, hiperactivitate, pubertate prematură, probleme de fertilitate precum şi de apariţia cancerului de plămâni, sân şi prostată.

Alte studii efectuate la Universitatea de Stat din Ohio (SUA) au aratat că poluanţii urbani pot determina modificări în metabolismul copiilor mici care au ca rezultat un nivel crescut de zahăr în sânge şi rezistenţa crescută la insulină. În aceste condiţii s-a ajuns la concluzia că aceşti poluanţi pot duce la apariţia diabetului.

Un alt factor îngrijorator pentru dezvoltarea ulterioară a copiilor din mediul urban este faptul că cei mai mulţi copii îşi petrec timpul în spaţii inchise. Astăzi doar 20 % dintre copiii de la oraş se joacă în faţa blocului, în timp ce 70 de procente din adulţii de astăzi se jucau în copilărie afară. Aceasta prezintă o serie de riscuri pentru sănătate printre care şi cel de a dezvolta forme severe de miopie. Jumătate dintre cei afectaţi de aceste forme de miopie devin orbi la vârsta mijlocie. Oamenii de ştiinţă pun acest fapt pe seama lipsei luminii solare. Ei spun că expunerea la lumina solară determină retina să elibereze dopamina, un hormon care împiedică creşterea excesiva a globului ocular, fapt ce cauzează miopia.

Cercetătorii de la Universitatea din Heidelberg susţin că pot recunoaşte mediul în care trăieşte o persoană, măsurându-i nivelul de anxietate. Locuitorii din mediile rurale sunt mai puţin anxioşi decât cei din zonele urbane, întrucât regiunea creierului care declanşează stresul este aproape inactivă în cazul acestora. Pe de alta parte, oamenii care duc o viaţă urbană sunt expuşi zilnic stimulilor anxietăţii, precum presiunea performanţei, zgomotul puternic sau nevoia de a se descurca în situaţii sociale dificile.

Sursa: sfatulmedicului.ro


Vă așteptam și pe PAGINA DE FACEBOOK pentru a comenta împreună articolele noastre.


loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here