Ne îndreptăm spre ateism. Anul în care religia va dispărea este mai aproape decât credem

3

Țările cu cel mai ridicat standard de viață se îndreaptă către ateism. Această schimbare atrage atenția asupra viitorului lumii, scrie huffingtonpost.com.

Din ce în ce mai mulți oameni religioși spun că nu mai văd legătura dintre credința în Dumnezeu și standardul de viață îmbunătățit. Ideea de bază este că, pe măsură ce oamenii devin mai bogați, iar standardul de viață crește, aceștia sunt mai puțin îngrijorați de lipsa unor necesități de bază sau de moarte, violență sau boală. Cu alte cuvinte, ele sunt sigure de bunăstarea lor și nu mai simt nevoia să apeleze la divinitate pentru a-și calma temerile și nesiguranța. Noțiunea că îmbunătățirea condițiilor de viață este asociată cu o scădere a credinței în Dumnezeu este susținută de dovezi.

Acest lucru nu împiedică unii cercetători să considere faptul că totuși fundamentalismul religios va continua. Însă astfel de grupuri zgomotoase devin minoritare la nivel global, iar în timp vor fi marginalizate pe măsură ce se instalează prospseritatea la nivel mondial.

Mai mult, un exemplu îl reprezintă fundamentaliștii religioși care încep să se integreze din punct de vedere economic. Femeile tinere încep să meargă la muncă și să își întemeieze familii, așa cum se întâmplă în prezent printre mormonii din Statele Unite. Îar în acest caz, religia pică în planul secund.

Abordarea cea mai evidentă pentru estimarea momentului în care lumea va trece la ateism majoritar se bazează pe creșterea economică. Acest lucru este logic, deoarece dezvoltarea economică este factorul cheie responsabil pentru laicizare (secularizare – n.red). În stabilirea acestei estimări, s-au folosit nouă țări în care ateismul este aproape omniprezent.

Țările vizate sunt Belgia, Cehia, Danemarca, Franța, Germania, Japonia, Olanda, Suedia și Marea Britanie.

În aceste nouă țări, în 2004 (când a fost realizat ultimul sondaj), deja jumătate din populație era reprezentată de atei, iar produsul intern brut (PIB) era în medie de 26.245 de euro, comparativ cu 9.552 de euro pentru o țară medie din lume.

Cât va dura până când statele cu un PIB mediu le vor ajunge din urmă pe cele dezvoltate? Folosind rata medie de creștere globală a PIB-ului în ultimii 30 de ani, de 3,33% (bazată pe date ale Fondului Monetar Internațional), tranziția către ateism ar putea începe în 2035.

Credința în Dumnezeu nu este singura măsură relevantă a religiei, desigur. O persoană ar putea crede în Dumnezeu într-un mod destul de superficial, fără ca religia să-i influențeze viața de zi cu zi. O modalitate de a evalua profunzimea angajamentului religios este de a cere participanților la sondaj să spună dacă religia este importantă în viața lor de zi cu zi, cum a fost cazul acestui studiu.

Dacă mai puțin de 50% din populație a fost de acord că religia este importantă, atunci țara a trecut efectiv la o majoritate seculară (non-religioasă, laică). Printre țările cu cele mai multe persoane care au declarat că religia nu mai face parte din viața lor se numără Spania, Coreea de Sud, Canada, Elveția, Uruguay, Germania și Franța. La o rată de creștere de 3,33 la sută pe an, aceste țări ar fi ajunse din urmă de state cu PIB mediu în jurul anului 2041.

Dacă bogăția națională dă naștere secularizării, populația globală va trece pragul către ateism, în care majoritatea consideră religia ca neimportantă, până în 2041.

Este pierderea credinței ceva care să îngrijoreze? Țările cu o populație „fără Dumnezeu” sunt evaluate de multe ori drept națiuni extrem de morale, cu un nivel neobișnuit de încredere socială, egalitate economică, infracționalitate scăzută și un nivel ridicat de implicare civică.

sursa digi24.ro


Vă așteptam și pe PAGINA DE FACEBOOK pentru a comenta împreună articolele noastre.


3 COMENTARII

  1. Dumnezeu a creat cerul,Pamantul,apele si toate celelalte,conform creatiei si le-a daruit omului pe care l-a asezat stapan peste toate,l-a inzestrat pe om cu vointa proprie si ii cere doar sa-L recunoasca pe Dumnezeu ca si creator si sa respecte cu credinta LEGILE PE CARE I LE-A LASAT DUMNEZEU.Oamenii care au aprofundat anumite domenii de activitate si au ajuns pe cele mai inalte culmi ale stiintei si-au dat seama cat de limitat este omul si au recunoscut puterea lui Dumnezeu. FARA CREDINTA IN DUMNEZEU,OMENIREA SE VA AUTODISTRUGE.In tarile cu procent ridicat de populatie atee,infractionalitatea este redusa si implicarea civica la nivel ridicat,etc.,deoarece populatia este constransa prin legi sau determinata prin diferite conjuncturi si metode sa-si potenteze pornirile spre rau si asta datorita unor persoane care mai au credinta si se afla in conducera respectivelor tari.Cand generatia atee va ajunge la conducere,raul va deveni vizibil si generalizat.Religia ne invata ca daca credinta va dispare,va veni sfarsitul acestei lumi.Iar unul din semnele acestui sfarsit este acceptatera de catre oameni a numarului 666,numar care este inclus in microcipurile ce se implanteaza sub piele pe mana sau pe frunte.Aceste microcipuri se implanteaza deja in SUA si in alte tari dezvoltate.DOAR CREDINTA IN DUMNEZEU NE POATE SALVA,sa nu ne facem iluzii desarte ca putem face ceva singuri,fara ajutorul divin.

  2. Cred ca se face o confuzie intre multitudinea sistemelor religioase dezamagitoare si credinta intima, autentica; cresterea bunastarii, educarea continua a mentalului uman cu informatii tot mai sofisticate nu va duce la ateism ci la un salt spiritual spectaculos, la o comunicare personalizata a fiecarei fiinte umane cu Forta Creatoare Suprema. Fara aceasta relatie esentiala nu exista nimic, nici viata, nici frumusete, nici bucurie….nimic….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here