PĂDUREA PIETRIFICATĂ – dovadă a transformărilor în timp geologic (VIDEO)

0

PĂDUREA PIETRIFICATĂ este cea mai întinsă regiune cu trunchiuri de arbori pietrificați.Ocupă o suprafață de 381 km² și se află în statul Arizona, din vestul S.U.A. Tot în regiune există și Deşert Pictat.

Arborii pietrificaţi au fost transportați de la mare distanţă, odată cu aluviunile.

De aceea trunchiurile sunt ciuntite, lipsite de ramuri, rădăcini şi o parte din scoarţă.
În urmă cu circa 170 de milioane de ani nord-estul Arizonei era o întinsă câmpie mlăştinoasă în care se scurgeau torenţi care transportau aluviuni, roci de origine vulcanică, şi arbori prăbuşiţi.

Lemnul s-a transformat în cărbune, dar sărurile au impregnat și ele masa lemnoasă. Apa cu săruri minerale au înlocuit aerul aflat în spaţiile din ţesutul lemnos.

Oxidul de siliciu a fost în cantități mari. La început a avut culoarea albă, dar l-au alterat alti compusi chimici în roşu, brun şi galben cu mai multe nuanțe.

Trunchiurile au fost acoperite cu un strat de sedimente roşii şi galbene, pe care vântul şi apa le-au înlăturat .

Sunt și arbori sprijiniţi la capete, cum este cel cunoscut sub numele de „Podul de Agat” (35 m lungime) .
Pădurea Pietrificată cuprinde patru areale Blue Mesa Forest (Pădurea Platoului Albastru), Jasper Forest (Pădurea de Jasp), Crystal Forest (Pădurea de Cristal) şi Rainbow Forest (Pădurea Curcubeului).

În plus, în zonă se află şi Black Forest (Pădurea Neagră), un areal de badlands-uri (pământuri rele= terenuri erodate), coline modelate de apă şi vânt (exemplu stânca Pilot Rock 1 900m, Newspaper Rock (Stânca Ziar).

De asemenea, există vechi ruine pueblo (populație veche).

Pădurea Pietrificata este Parc Naţional, din anul 1962. Zona a rămas aproape necunoscută până spre sfârşitul secolului al XlX-lea.

 

Pădurea Pietrificata reprezintă o parte din Deşertul Pictat (Painted Desert), desfăşurată (pe cca. 500 km lungime şi 25-80 km lăţime) de-a lungul malului nordic al fluviului Colorado.

Surse: anidescoala.ro,Neguţ, I. Nicolae- Enciclopedia recordurilor geografice


Vă așteptam și pe PAGINA DE FACEBOOK pentru a comenta împreună articolele noastre.


RECOMANDARE
Pană totală de curent electric în România in această iarnă? Explicațiile unui expert în energie

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here