Articole adăugate recent

Legea pe care Parlamentul European a votat-o de ceva vreme reprezintă o importantă pârghie legislativă prin care statele UE pot stăvili valul de corupție, inclusiv la nivel înalt. Atenția trebuie să fie sporită și în ceea ce privește viciile de procedură prin care mulți corupți scapă basma curată.

Conform dicționarului de termeni juridici, viciul procedural este un viciu(defect, neajuns) in îndeplinirea formei procedurale derivând din nerespectarea dispoziţiilor legale. Actul procedural lovit de un viciu este în general susceptibil de a fi remediat în condiţiile prevăzute de lege. Dacă viciul este mai grav poate interveni o sancţiune procesuală cum ar fi decăderea, inadmisibilitatea, inexistenţa sau nulitatea actului.

Din februarie 2014, cu 631 de voturi „pentru” și 19 – „împotrivă”, Parlamentul European a adoptat Directiva privind punerea sub sechestru și confiscarea bunurilor obținute din infracțiuni. „Banii sunt slăbiciunea infractorilor și aici trebuie să lovim. Trebuie să le luăm banii”, declara în plen Monica Macovei, Raportor al acestei Directive relatează transilvaniareporter.ro

Deși inițial se aveau în vedere doar bunurile provenite din infracțiuni de crimă organizată, negocierile au lărgit paleta de infracțiuni.
Confiscarea sumelor de bani și a bunurilor se face în cazuri de: corupție activă și pasivă în sectorul privat și public, plus corupție în cazul oficialilor europeni, participare la rețelele de crimă organizată, pornografie infantilă, criminalitate informatică, orice infracțiune pedepsită de lege cu cel puțin 4 ani închisoare.
Se confiscă bunuri și bani inclusiv de la terți, plecând de la constatarea că rețelele de corupție și de crimă organizată transferă adesea sume și bunuri pe numele altor persoane. Dacă sunt indicii că a fost o tranzacție fictivă, o donație sau dacă bunul s-a vândut sub prețul pieței banii sau bunul respectiv se confiscă. Ce se confiscă trebuie folosit în interesul comunităţilor care au avut de suferit din pricina criminalității sau în scopuri sociale.

„Numai dacă luăm averile infractorilor vom putea îndrăzni a crede că reducem marea criminalitate. Trimiterea unor oameni la închisoare, dar lăsarea banilor murdari în circulație nu mai poate fi tolerată,” spunea Monica Macovei.
Ea  declara și  că decizia de confiscare va fi luată de o instanță: „Pentru cei care au îngrijorări, confiscarea se face de un judecător, de o instanță de judecată, evident pe bază de probe.”

Statele membre  au termen de doi ani pentru implementarea acestei Directive, deci ar trebui să se vadă efectele.

Sursa:alternativenewsromania.blogspot.ro


Vă așteptam și pe PAGINA DE FACEBOOK pentru a comenta împreună articolele noastre.


loading...

2 COMENTARII

  1. Cei care fura sau fac afaceri cu bunuri care inca nu le apartin,in dauna statului,adica a poporului,pana acum faceau cveva puscarie si ramaneau bogati.Legile noastre nu prevedeau comfiscarea acelor insusiri de bunuri cu care au facut bogatia lor..Legea UE mi se pare fireasca,si cinste doamnei Macovei.Nu este rau ca si cei care au asemenea probleme vechi,sa poata fi actionati sa restituie bogatiile obtinute in dauna statului.

  2. Sunt mândru ca la redactarea acestei legi-confiscarea extinsa- Monic Macovei a avut un rol determinant . Sa vadă PSD-iști care o caracterizează „alcolica, procuroare comunista, sluta, sluga lui Soros,….. ” ca ea lupta împotriva celor care ne fură!
    Ar fi interesat ce mai comenteza d-ul sCriitor-jurnalist HUIDAN .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here