Potcovitul cailor, un meștesug străvechi pe cale de dispariție în România

0

Articole adăugate recent

Se aude, distinct, un zgomot ritmic, aproape ca o cadenţă! Boc, boc, bang! E un ciocan care bate metal proaspăt întărit. Nici nu apuci să-ţi tragi sufletul şi iarăşi: Boc, boc, bang! Asculţi chiar muzica meșteșugului străvechi al potcovitului de cai. E drept că nu se mai aude ea la fel de des ca alte dăţi, dar chiar şi aşa, oameni care să muncească – inclusiv cu cai înhămați la căruțe – mai sunt, încă, din belșug în localitate.

A fi potcovar este poate una dintre cele mai dure meserii, insa ea îmbină puterea cu dragostea de cai. Din nefericire, ca şi în alte localităţi, ea este pe cale de
dispariţie şi în comuna buzoiana Smeeni, acolo unde există câte un cal în aproape orice gospodărie. La ieşire din localitate, dacă intri pe o uliţă lăturalnică îl întâlneşti pe nea Neculai Ţuţulan, singurul potcovar din zona. Dacă îl prinzi atunci când are clienţi merită să închizi pentru câteva clipe ochii şi să asculţi, doar să asculti.

Astăzi l-am găsit pe Nea Ţuţulan cu un sătean ce şi-a adus şi el calul alb la bătut potcoave. Mândru ca este filmat bătrânul fierar -potcovar, cum îi place sa i se spună, a început sa ne facă o demonstrație de cum se fac potcoave „naturale”.

A luat cu cleştele de foc (cu una dintre fălci mai scurtă), drugul de metal din care a făcut potcoava. L-a înroşit la forjă, apoi l-a pus direct pe nicovală şi a început sa bată, până a ieşit forma potcoavei. Se mândreşte cu cele două nicovale, una veche de mai bine de o sută de ani moştenită de la bunicul său, alta luata de tatăl sau de pe vremea lui Ceauşescu.

Pe cea de-a doua tatăl nu a apucat sa bată nicio potcoavă, deoarece a murit, iar din respect Nea Ţuţulan o ţine tot timpul lângă el în atelier în memoria

tatălui. ” Tata n-a apucat sa dea un ciocan pe ea. O ţin lângă mine s-o bat eu cât oi trăi. Lucrez mai mult pe cea veche si pe asta o ţin că-mi place cum sună” .

Ii pare rău că nu are un fiu căruia sa-i transmită mai departe tainele meseriei de potcovar, însă se mulţumeşte cu Avram, un tânăr ucenic dintr-o comună învecinată, care de mai bine de zece ani încearcă să înveţe tot ce ţine de potcovit cai. „Aveam cincisprezece ani când am venit la Nea Ţuţulan. Ce face el fac şi eu. E un om bun, sufletist. M-a învăţăt meserie de mic” spune bucuros ucenicul Avram pentru smeeni.uv.ro. 

La Smeeni Nea Ţuţulan este renumit pentru îndeletnicirea sa, fiind singurul fierar-potcovar cu acte în regulă. Are atelierul său autorizat pentru care plăteşte taxe şi impozite la stat. Aici vin oameni cu cai la potcovit din toate comunele învecinate, chiar şi din orașul Buzau sau unele sate din zona de deal.


Vă așteptam și pe PAGINA DE FACEBOOK pentru a comenta împreună articolele noastre.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here