Nicolae Ceaușescu, vroia ca România comunistă să producă tot felul de mașini, cu care să impresioneze țările dezvoltate. Astfel, la începutul anilor ’80, a cerut să se fabrice camioane de mari dimensiuni, pe care să le exporte în Australia.

Inginerii din România s-au pus pe treabă și după 10 ani de cercetări a luat naștere “DAC 120 DE”, un “gigant” ce putea căra 120 de tone la un singur transport.

Camioanele aveau amplasate în roţile de pe puntea spate două motoare electrice ce dezvoltau 520 de cai putere fiecare, care îi permiteau camionului „DAC 120 DE” să ruleze cu 70 km/oră gol şi cu 55 km/oră încărcat.

Camionul era dotat cu servodirecţie si servofrâna hidraulică. Acestea erau importate din Occident. “Monstrul” avea diametrul roţilor de 3,2 metri și era echipat cu anvelope marca Michelin.

„Am miscat-o prin oras in ’82. Era dimineata intr-o zi de lucru, pe o sosea betonata uzinala intre Rulmentul si Tractorul, un fel de sosea de centura. Strada am golit-o de masini si singurele care mai aveau dreptul sa circule si cu care ne intersectam erau troleibuzele ce duceau muncitorii care urmau sa intre in tura.

Cand ne vedeau camionul, oamenii isi faceau cruce si coborau din troleie, tinandu-se dupa noi cu alai”, isi amintea unul dintre proiectanti, inginerul Adrian Novac.

S-au construit 16 astfel de camioane.

In 1988, cinci au luat drumul Australiei,  la mina „Mc Caimy Monster Pilbara”,  fiind vandute cu 300.000 de dolari bucata. Costau de trei ori mai putin decât varianta americana (modelul Lectra Haul).

RECOMANDARE
Acestea sunt simptome care îți indică faptul că rinichii tăi ar putea fi în pericol

„Masinile s-au dus bucati si au fost remontate la fata locului, in condiții de atelier de mina, nu de uzina. Reasamblarea celor cinci camioane a durat un an, intre ’88 si ’89”, mai spus inginerul.

Sursa: soferi.biz


Vă așteptam și pe PAGINA DE FACEBOOK pentru a comenta împreună articolele noastre.


RECOMANDARE
Un adevăr de puțini cunoscut. Oamenii consumă trei prafuri albe , dăunătoare ce distrug sistemul imunitar. Afirmația unui cunoscut medic neurolog
loading...

NU RATA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here