Articole adăugate recent

Pe data de 14 iunie 1990, o fotografie de la mineriadă a făcut înconjurul lumii, iar corespondentul France Presse, Andrei Iliescu (cel care a realizat fotografia), avea să prezinte în imagini mineriada din România. Alături de femeie, în poză sunt surprinși  zeci de mineri care ridică pumnii amenințător. Femeia în rochie albastră părea neajutorată.

După 25 de ani de la tragicele evenimente , jurnaliștii publicației pressone.ro  au căutat-o și au găsit-o pe femeia în rochie albastră, care a devenit unul din simbolurile represiunii de către hoardele de mineri.

Se cheamă Ioana-Izabela Odor, are 64 de ani și este pensionară, după ce a lucrat o viață ca cercetător la Institutul de Metrologie din București. Astăzi conduce o asociația  de locatari.

Femeia a declarat că a luat parte la demonstrațiile anti FSN-iste și că fusese la niște rude în noaptea de 13 spre 14 iunie după înăbușirea în forță de către autorități a mișcării din Piața Universității. Aflase de la radio BBC că minerii au venit în București. Ea a luat metroul până în piață ca să vadă ce se întâmplă. Când a ajuns acolo, pe la ora 7 dimineața, minerii erau deja prezenți și un grup de ortaci băteau cu bestialitate un bărbat în vârstă, cu părul alb

Femeia nu a putut să tacă și i-a certat pe mineri. Reacția lor a fost una extrem de dură. După ce au admonestat-o, i-au dat câteva bastoane. Ioana nu s-a lăsat și i-a dat o palmă unuia dintre ei, dar apoi au apărut niște mineri tineri care au luat-o pe sus și au început să o bată cu bastoanele.

Pe femeie a șocat-o și gestul câtorva bătrâne care se aflau în preajmă. Acestea i-au îndemnat pe mineri să o bată pentru că în ziua precedentă au văzut-o cum strigă “Jos Iliescu”.

Astăzi, femeia își reamintește că se temea să nu moară călcată în picioare de hoardele de mineri și crede că a avut un noroc extraordinar că a scăpat vie. Șansa sa a fost un individ într-o cămașă albă, un șef al minerilor, care le-a spus acestora s-o lase să plece.

După ce a ajuns acasă, vecinele au dezbrăcat-o și au ajutat-o să se spele. Era albastră de la vânătăi aproape pe tot corpul.  Afirmă că a avut noroc că a scăpat doar cu acele vânătăi și cu un dinte rupt.

La 25 de ani de la acea mineriadă, femeia are puterea să spună că a meritat să se ducă în piață și consideră că vinovații trebuie pedepsiți, indiferent de cât timp a trecut de atunci.

Rochia albastră a dat-o de pomană unei femei sărace.

Sursa:cititulnudoare.ro


Vă așteptam și pe PAGINA DE FACEBOOK pentru a comenta împreună articolele noastre.


RECOMANDARE
Puțini oameni știu că lumea s-a schimbat mult când, la începutul anilor '50 s-a decis ca muzica sa fie ascultată la frecvența de 440 Hz. Aceasta vibrație nefirească, dizarmonică la nivel subtil a dus la o stare de război în subconștientul omului și a maselor
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here