Meteorologii au emis luni avertizări imediate cod rosu de vânt tornadic si cod portocaliu de furtuna in mai multe judete din tara.

Astfel, de cod rosu sunt vizate pana la ora 18:30 judetele Ialomita (localitatile Ciulnita, Albesti, Buesti) si Calarasi (Dragalina, Dor Marunt, Perisoru, Ciocanesti, Gradistea, Cuza Voda, Independenta, Dragos Voda, Alexandru Odobescu, Vlad Tepes, Stefan Voda, Valcelele).

Vantul va sufla cu peste 100…110 km/h si poate avea aspect tornadic, asa cum s-a întâmplat săptămâna trecuta la Drajna. De asemenea este asteptata grindina de mari dimensiuni, frecvente descarcari electrice, averse torentiale ce vor cumula cantitati de 30…35 lmp.

Potrivit meteorologilor, este pentru prima data cand in Romania este emisa o avertizare cod rosu de vant , scrie ziare.com

Alte tornade de proportiile celei de pe 30 aprilie s-ar putea produce din nou, pana maine seara, in jumatatea de est a tarii. Din pacate, meteorologii nu pot estima locul si intensitatea acestor furtuni violente decat cu cateva minute inainte ca ele sa izbucneasca.

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis initial o avertizare de tip cod galben pentru centrul, nordul si estul tarii. Asta inseamna ca, in zonele respective, exista posibilitatea formarii de nori cumulonimbus – care ajung sa masoare, pe verticala, chiar si peste 12 kilometri – si care pot da nastere fenomenelor extreme, cum ar fi caderi masive de grindina si chiar tornade.

Ulterior, la ora 17.00, ANM a facut noi avetizari. Printre acestea, una de tip cod rosu pentru parte din judetele Ialomita si Calarasi, potrivit căreia exista riscul sa se producă „vânt cu peste 100…110 km/h, aspect tornadic, grindina de mari, frecvente descărcări electrice, averse torențiale ce vor cumula cantități de 30…35 lmp”.

In cursul dimineții, serviciul AccuWeather a prognozat acelasi lucru, avertizand ca exista posibilitatea izbucnirii unei tornade chiar luni.

UNII SPUN CĂ ARMELE METEO, CARE CONTROLEAZĂ VREMEA NU EXISTĂ. PRIVIȚI AICI UN CLIP VIDEO CARE ÎI CONTRAZICE.


Vă așteptam și pe PAGINA DE FACEBOOK pentru a comenta împreună articolele noastre.


loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here