Articole adăugate recent

Oamenii de ştiintă au creat un dispozitiv capabil să genereze prima gaură de vierme magnetică într-un laborator.

Cercetătorii de la Autonomous University din Barcelona, ​​Spania, au proiectat un dispozitiv sferic capabil să transfere un câmp magnetic între două puncte din spaţiu printr-un tunel invizibil. Echipa s-a inspirat din fundamentele teoretice ale lui Allan Greenleaf, profesor de matematică de la University of Rochester, New York.

Teoria prof. Greenleaf a avansat ideea unei găuri de vierme electromagnetice care ar putea transfera undele electromagnetice printr-un „tunel invizibil” între două puncte în spațiu.

Profesorul Alvaro Sanchez de la Departamentul de Fizică al Autonomous University of Barcelona şi colegii săi au folosit metamateriale și metasuprafețe pentru a construi, în mod experimental, o gaură de vierme, astfel încât câmpul magnetic de la o sursă, cum ar fi un magnet sau un electromagnet, apare la capătul opus al unei găuri de vierme ca un monopol magnetic izolat.

„O gaură de vierme magnetică este similară cu o gaură de vierme gravitaţională, deoarece aceasta modifică topologia spațiului, astfel încât zona interioară a acesteia este practic ștearsă din punct de vedere magnetic din spațiu”, a declarat profesorul Sanchez, autorul principal al unui document publicat în revista Scientific Reports.

Gaura de vierme din acest experiment este practic o sferă compusă din straturi diferite: un strat exterior având o suprafaţă feromagnetică, un strat interior, realizat dintr-un material superconductor și o foaie feromagnetică roluită sub formă de cilindru care traversează sfera de la un capăt la celălalt.

O reprezentare 3D pentru o gaură de vierme magnetică în care se arată cum liniile de câmp magnetic (roșu) ale unui magnet aflat în dreapta trec prin gaura de vierme. Credit: Jordi Prat-Camps, Autonomous University of Barcelona.
O reprezentare 3D pentru o gaură de vierme magnetică în care se arată cum liniile de câmp magnetic (roșu) ale unui magnet aflat în dreapta trec prin gaura de vierme. Credit: Jordi Prat-Camps, Autonomous University of Barcelona.

Sfera este realizată în așa fel încât să fie magnetic nedetectabilă, adică invizibilă din exterior din punctul de vedere al câmpului magnetic.

„Noi am evidenţiat experimental cum un câmp magnetic de la un capăt al găurii de vierme apare la celălalt capăt al acesteia ca un câmp magnetic monopolar izolat, ceea ce creează iluzia unui câmp magnetic care se propagă printr-un tunel în afara spațiului tridimensional”, a declarat profesorul Sanchez.

„Pe baza acestor rezultate se pot realiza diferite aplicații practice bazate pe magnetism, inclusiv în domeniul medical”.

Surse: The Independent

Stiinta Online


Vă așteptam și pe PAGINA DE FACEBOOK pentru a comenta împreună articolele noastre.


RECOMANDARE
Rămâi mut, daca citești aceste declarații ale celor care conduc lumea: "Populația este o problemă politică. Odată ce este scapătă de sub control, este nevoie de guvern autoritar.... pentru reducerea ei..."
loading...

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here