Articole adăugate recent

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru ceea ce el numește ”presă serioasă” și în care spune de mai multe ori că afirmațiile trebuie să se bazeze pe fapte și cifre, Raed Arafat girează un fake news, pe care mărturisește că l-a văzut chiar la Sinteza zilei: acela că în urma unei relaxări a carantinei, Japonia ar fi înregistrat de 10 ori mai multe cazuri decât înainte.

Luni, 18 mai, Antena 3 a difuzat un interviu înregistrat, cu Raed Arafat, intens promovat de moderatorul de la ”Sinteza zilei”. Mai mult de o oră, înaintea interviului, Gâdea i-a construit un altar din vorbe lui Arafat, spunând publicului cât de recunoscători trebuie să fim că oameni ca el s-au aflat în fruntea răspunsului României la pandemia de coronavirus. Apoi pornește interviul, o înregistrare făcută în exterior, cu Mihai Gâdea și Raed Arafat, stând fără măști, la o măsuță, în fața unor autospeciale SMURD. Arafat aduce ca argument pentru relaxarea în pași mărunți a restricțiilor o știre pe care a văzut-o pe Antena 3. Pretinde că vrea ca România să evite situația din Japonia: Cred că la dumneavoastră a fost prezentarea cu Japonia care are 1.000% creștere după măsurile de relaxare. Păi, 1000%, ce înseamnă asta pentru România dacă o să avem astfel de creștere? Deci noi încercăm să mergem într-un mod logic, calculat, clar.

Raed Arafat: “Este clar că sunt bombardamente totale care vin din afară, din interior, de la grupuri de interese care încearcă să șubrezească sub orice format încrederea populației în ce spun autoritățile, în ce spunem noi”, a continuat șeful DSU. În realitate, Japonia stă momentan surprinzător de bine La 14 mai, prim-ministrul Shinzo Abe a anunțat ieșirea din starea de urgență în 39 din cele 47 de prefecturi ale Japoniei, după ce rata infecțiilor scăzut la o șeptime din cea înregistrată în vârful epidemiei, informa BBC. Chiar dacă experții se așteaptă la un al doilea val și în Japonia, cel puțin momentan niponii au reușit să evite o explozie a numărului de cazuri – în ciuda aplicării unor măsuri semirelaxate de distanțare socială și a testării insuficiente.

Două lucruri le-au fost de folos japonezilor: Erau deja obișnuiți să poarte măști. Nu se salută dând mâna. În schimb, sistemul medical a oferit un răspuns controversat, testarea concentrându-se doar pe pacienții foarte bolnavi. Cifrele nu mint, iar ultimele două săptămâni au adus în Japonia mult mai puține cazuri zilnice decât în vârful epidemiei și în perioada de izolare. Astfel, în 15 mai au fost 83 de cazuri noi, în 18 mai, doar 20. În schimb, cele mai negre zile ale epidemiei din Japonia au fost în aprilie, cu 700+ cazuri. Nicăieri nu se verifică ipoteza creșterii cu 1.000% a cazurilor, nici la primele măsuri de relaxare (începutul lui mai), nici la ridicarea stării de urgență în urmă cu câteva zile. Evoluția cazurilor noi în Japonia, conform Worldometers

Rămâne posibilitatea ca în următoarele săptămâni Japonia să se confrunte cu un al doilea val de infecții, dar momentan acest lucru nu s-a întâmplat. Pe de altă parte, ar trebui menționat și că măsurile aplicate de japonezi au fost mult mai relaxate decât tipurile dure de restricții implementate în majoritatea țărilor europene. În starea de urgență, niponilor li s-a cerut să stea în casă, dar acest lucru n-a fost implementat cu forța sau măsuri punitive. Amenințarea de care vorbea Arafat, o posibilă explozie a numărului de noi cazuri de COVID-19 dacă ne relaxăm prea mult, este una reală. Problema este că șeful DSU aduce drept argument o situație epidemiologică inexistentă din altă țară, girând un fake news. Aici se pierde încrederea în autorități, iar pentru asta nu este nevoie să intervină ”grupurile de interese care încearcă s-o șubrezească”, așa cum insista el în discuția cu Mihai Gâdea.

Citeşte întreaga ştire: Un fake news girat de Raed Arafat, via Mihai Gâdea. Numărul de cazuri din Japonia nu a crescut cu 1.000% post-izolare, cum greșit informează șeful DSU și Antena 3


Vă așteptam și pe PAGINA DE FACEBOOK pentru a comenta împreună articolele noastre.


loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here